Turczi István tragédiája, a torokfájás

Turczi István író, költő harminc éve teniszezik, a diéta szót sajátságosan értelmezni és igazi tragédiaként éle meg az egyszerű torokfájást is

Író, költő egy személyben. Minden könyvnapon megjelenik egy új kötete.  Valószínűleg nem kedves mosolya ültette a Magyar PEN Klub vezetői székébe. A legutóbbi könyvhéten megjelent róla egy kötet, Tények melankóliája címmel, mely. 21 irodalomtörténész véleményét tartalmazza. Tudom róla, hogy teniszezik, ezért vágok a közepébe.

A tenisz nálad sportot jelent, vagy társasági együttlétet?

Lassan harminc éve rendszeresen teniszezek. Van saját edzőm, aki úgy meghajt, mint Zinger a varrógépet. Valóban van benne társasági élet is, ha párost játsszunk, akkor a vége sörözésbe és beszélgetésbe fullad. Csak megjegyzem, hogy a sör a fizikai erőnlétem javítja.

Akinek ilyen ragyogó sikerei vannak, gondolom, nem jár pszichiáterhez. A lelkével minden rendben.

Ha lenne időm, biztosan fájna, de annyit dolgozom, hogy nem marad a lelkemben szabad felület. Akkor sajdul meg leginkább, ha a szeretteimet valami baj éri, vagy amikor azt látom, hogy az emberek milyen mérhetetlenül önzőek, igazságtalanok.

TurcziIstvan_480

Fogadjunk, hogy diétázni sem szoktál.

Majdnem annyiszor diétázom, mint ahányszor inget cserélek. Ebben a pillanatban is azt teszem, a nagy adag fagylalttal a kezemben. Egyébként csodálattal figyelem a diéták hirdetőit, de még egyet sem sikerült betartani. Inkább a diéta eredeti értelmét szoktam magamban felidézni, az országgyűlést, amit mint kifejezést utoljára a reformkorban használtak.

Ha fáj, a torkod kit hívsz fel?

Annyira képzett beteg vagyok, ha valami bajom van, anyámhoz a családomhoz fordulok. Igazi hős férfiként rosszul viselem a fájdalmat, sőt kozmikus tragédiaként élem meg. A torokfájáshoz képest a csillagok háborúja csak festett falikép.

Mivel telik a nyár? Mit hoz az ősz?

Nagy öröm és meglepetés ért, a 20. Jubileumi Országos Arany János irodalmi verseny két kötelező olvasmánya közül, a Mennyei egyetem című kötetemmel kötelező olvasmány lettem! Erre a hírre a kiadóm most készíti a regény harmadik kiadását. Ez piszok nagy öröm. Nyárvégén utazások jönnek.

Szeptember 1-én elrepülök Izraelbe, ahol a 32. Költők Világkongresszusa lesz, melynek egyik alelnöke vagyok. Onnan hazajövet fogat mosok és 8-án elrepülök Szöulba, ahol a PEN világkongresszusa lesz. Több világhírű, sőt Nobel-díjas íróval is fogok találkozni.

Forrás: