Szűrővizsgálaton a Movember Hungary nagykövetei

Urológiai vizsgálaton vettek részt a prosztatarák elleni mozgalom nagykövetei – Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai és háromszoros világbajnok kajakozó, Harsányi Levente műsorvezető és Fehér Tibor (beat) a Fekete Vonat együttesének alapító tagja. Tibor édesapja 48 éves korában hunyt el prosztatarákban, így számára szomorú, személyes oka is van annak, hogy vállalta a nagyköveti felkérést.

Professzor Doktor Tenke Péter PhD. a Magyar Urológus Társaság elnöke a vizsgálatok előtt ismertette a szűrővizsgálat menetét és eloszlatja az azzal kapcsolatos gyakori tévhiteket.

A hagyományosan novemberben megrendezett mozgalom előrehozott kezdése arra hívja fel a férfiak figyelmét, hogy nem csak a kampány ideje alatt, hanem egész évben fontos a megelőzésre gondolni. Hazánkban még mindig nagyon magas a prosztatarákban megbetegedők aránya.

A Movember Hungary mozgalom folyamatosan szervez majd preventív szűréseket a kampányhoz csatlakozó médiaszemélyiségek és közszereplők számára, valamint az Alfa Egészségközpont nyílt napokat is tart majd novemberben.

A Movember Hungary mozgalomról

Mi a Movember?

Egy ausztrál kezdeményezés alapján a férfiak félreteszik egy teljes hónapra a borotvát és világszerte megnövesztik bajszukat. Ezzel hívják fel a figyelmet arra, hogy a férfiaknak is törődniük kell egészségükkel és szembe kell nézniük az egyik legelterjedtebb férfibetegséggel, a prosztatarákkal. Az Ausztráliából indult Movember mozgalom célja, hogy felhívja a férfiak figyelmét arra, hogy ne hanyagolják el saját egészségüket, figyeljenek oda a problémákra, rendszeresen vegyenek részt szűrővizsgálatokon. A bajusz egy „kitűző”, melyet büszkén visel gazdája, ahogy a mellrák kampány támogatói a rózsaszín szalagot hordják a szívük felett. A mozgalommal az évek során több mint 174 millió dollár adományt tudtak gyűjteni a résztvevők.

scs_2445

A Movember Hungary-ről

A férfiak egészségéért és a prosztatarák ellen 2013-ban már ötödik alkalommal csatlakoztak önkéntesek a nemzetközi Movember-mozgalomhoz. A lelkes résztvevők novemberben egy hónapon át növesztették a kampány védjegyeként szolgáló, különböző formájú és hosszúságú bajszokat – ezzel is felhívva a figyelmet a betegség megelőzésére, a férfiak egészségének fontosságára. Novemberben a kampány facebook oldalán urológus és dietetikus szakemberek adtak folyamatos tájékoztatást, a Movember Hungary zárásaként pedig a hónap végén hivatalos Bajusz Party-val ünnepelték meg a mozgalmat, ahol a férfiak versenyen mérhették össze a hónap során növesztett bajuszokat.

A kampányból befolyt összeget 2013-ban az Országos Onkológiai Intézet számára ajánlották fel, hogy olyan orvosi műszert tudjanak vásárolni, amellyel a prosztataműtét után felügyelni lehet a beteg egészségügyi állapotát.

Eredmények és támogatók

Az elmúlt években a Movember Hungary adomány-gyűjtésével többek között a Mentsük meg a férfiakat! mozgalmat, a Magyar Rákellenes Ligát, 2013-ban pedig az Országos Onkológiai Intézet munkáját támogatta.

A Movember Hungary-hez évről-évre egyre több híresség is csatlakozik. 2013-ban a kampány támogatói között volt Mező Misi, a Magna Cum Laude frontembere, Fehér Balázs, a Carbonfools énekese, Harsányi Levente, Gaskó Balázs és Papp Gergő – alias Pimasz úr – műsorvezetők, Gosztonyi Zsolt szerkesztő-riporter, Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vasbányai Henrik és Csabai Edvin olimpiai bajnok kajakozók, valamint Hegedűs Lajos és Kanta József, az MTK válogatott futballistái, továbbá Gyömbér Gábor és Böde Déniel, a Fradi labdarúgói.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.