Pikkelysömörrel küzd Kim Kardashian

Amint, Kim Kardashian, megjelenik a vörös szőnyegen, azonnal minden tekintet rá szegeződik.

Általában fantasztikus ruháiról és irigylésre méltó alakjáról híres a színésznő, de az utóbbi időben, nem a testre simuló anyagokat, hanem a rejtélyes vörös foltokat láthattuk testén. A titok kiderült, mert a harminc éves sztár egy ritka autoimmun betegséggel küzd, amit nem rég diagnosztizáltak. A piros pöttyök pikkelysömörre utalnak, ami nagy fájdalommal, viszketéssel és zavarba ejtő foltokkal jár.

Kardsain édesanyjának, Kris Jenner-nek, szintén ilyen bőr betegsége van. Több sztár küzdd ezzel a problémával. A countryénekes, Leann Rimes és a híres top modell, CariDee testén is vörös foltok találhatóak.

A pikkelysömört, mint autoimmun betegséget, nagyon sokan félre értelmezik. Az emberek automatikusan megbélyegzik az e fajta betegségben szenvedőket, amint meglátják a bőrükön található foltokat. A vörös rendellenség nem fertőző. A különböző kezelések hatására a viszkető kiütések elmúlnak.

KimK

A pikkelysömör kezelése

Sajnos jelenleg még nem létezik olyan terápiás szer vagy eljárás, amelynek segítségével végleges gyógyulás lenne elérhető. A rendelkezésre álló terápiás módszerek sokat javítanak a betegek állapotán, de csak tünetmentes időszakokat hoznak létre. Belsőleg alkalmazandó terápia súlyosabb esetekben jön szóba, melynek beállítása kórházi feladat.

A legtöbb beteg esetében jó hatású a fototerápia, melyet egy speciális gyógyszer szedésével egészítenek ki. Nemrég egy új, lézeres eljárást is kidolgoztak, amely nagy jövő elé tekint a pikkelysömör gyógyításában.

Forrás: