Névválasztás és látogatások után visszavonul Katalin és Vilmos a kis herceggel

Eseménydús időszakon van túl Katalin és Vilmos, hiszen gyermekük születése miatt hónapok óta az egész világ figyelme rájuk szegeződött. A trónörökös hétfőn világra jött, a család kedden már haza is ment a kórházból. A hercegi pár egy nappal később bejelentette a gyermek nevét, letudták a családi látogatásokat, és egy időre visszavonulnak.

A György Sándor Lajos – George Alexander Louis – nevet választotta Vilmos herceg és Katalin hercegnő e héten világra jött elsőszülött fiának – közölte a Kensington-palota. Aherceg a későbbiekben bármelyik nevét szabadon kiválaszthatja uralkodói névként.

Vilmos és Katalin a brit monarchia hagyományaihoz képest rekordidő alatt bejelentette elsőszülöttje nevét. Károly trónörökösről például csak születése után egy hónappal, 1948 decemberében, a keresztelő ceremónián derült ki, hogy szülei, vagyis II. Erzsébet királynő és Fülöp edinburghi herceg milyen neveket választottak neki.

A házaspár londoni hivatalának és rezidenciájának bejelentése szerint a hétfőn született hercegi utód hivatalos neve Ő Királyi Fensége, György, Cambridge hercege. Vilmos és Katalin is a Cambridge hercege, illetve Cambridge hercegnője címet viseli 2011-ben kötött házasságuk óta. Az Alexander név hírek szerint Katalin hercegnő választása volt, Louis viszont Vilmos herceg negyedik neve.

katalin es vilmos2A névválasztás napján a brit uralkodó felkereste Vilmos herceget és hitvesét, Katalin hercegnőt a Kensington-palotában, a házaspár londoni rezidenciáján. A 87 esztendős II. Erzsébet királynő ekkor látta első ízben a kisfiút.

A dédnagypapa, vagyis a 92 éves Fülöp edinburghi herceg, a királynő férje mindazonáltal még nem találkozott a csecsemővel, és egy ideig valószínűleg nem is fog, mert a múlt hónapban “feltáró jellegű” hasi műtéten esett át, és Fülöp azóta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt.

Szerdán meglátogatta unokaöccsét Harry herceg is, Vilmos öccse is, aki a gyermek születésének pillanatában egy hellyel hátrébb került a brit trónutódlási sorrendben. Harry negyedik helye sem feltétlenül végleges, hiszen ha Vilmosnak és Katalinnak további gyermekei születnek, ők rendre egy-egy hellyel még hátrébb szorítják nagybátyjukat a trónöröklési sorban.

A királynő és Harry szerdai látogatása után Vilmos, Katalin és a csecsemő távozott is a Kensington-palotából. Az udvar nem közölte, hogy hova utaztak, de nem hivatalos értesülések szerint egy időre Katalin hercegnő szüleinek Londontól 90 kilométerre fekvő birtokára vonultak vissza.

Vilmos herceg, aki a brit királyi légierő kutató-mentő helikopterpilótájaként dolgozik egy walesi támaszponton, a brit törvényeknek megfelelően kétheti apasági eltávozást kapott. Hírek szerint a házaspár a herceg szabadságának lejártával Vilmos szolgálati otthonába tér vissza, amely a walesi támaszpont közelében, egy eldugott kis faluban rejtőzik.

Az udvarral kötött hallgatólagos megállapodás alapján a brit sajtó sem Katalin szüleinek rezidenciáján, sem Vilmos szolgálati otthonánál nem zargatja a házaspárt – ezt a lapok és a médiatársaságok eddig is betartották -, így a hercegi család valószínűleg hetekre eltűnt a nyilvánosság elől.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.