Lola a biztonságos szexre buzdít!

Minden második magyar nő színlelt már orgazmust, és a fiatalok jelentős része csak nagyon nehezen jut el a csúcsig – derült ki egy friss kutatásból. A harminc alattiak negyede szinte soha nem éli meg a gyönyört, és csak 37%-uk állítja, hogy könnyen, minden együttlét során megy neki. A problémának számos oka lehet: nemcsak az érzelmek, a vonzalom vagy a spontaneitás hiánya árnyékolhatja be a szexuális életet, hanem a rosszul megválasztott fogamzásgátló is. A legmodernebb módszerek közel 100%-os biztonságot nyújtanak, de egyes készítményeknél még mindig jelentkezhetnek mellékhatások, például súlygyarapodás, rendszertelen vérzés vagy libidócsökkentés. Ada és Lola is a saját bőrén tapasztalta meg, hogy a felhőtlen szexuális élethez minden szempontból meg kell találni az igazit.

A nők közel háromnegyede egyetért azzal, hogy az óvszer csökkenti a szexuális élményt, de a tablettát szedők 70%-a is tapasztalt már olyan mellékhatást, ami a szerelmi életet sem kíméli: a legtöbben a libidócsökkenést és a súlygyarapodást említették. A szexuális együttléteket az is ellehetetlenítheti, ha egy nő nem bízik a fogamzásgátló módszerben: a válaszadók 31%-ával fordult már elő, hogy a bizonytalanság miatt nem tudta magát „átengedni a gyönyörnek”. A félelem sajnos nem alaptalan: a kezdő tablettaszedők egyharmada 2-3 hónapon belül legalább egyszer elfelejti bevenni a fogamzásgátlót.

„Az óvszertől, mint mindenki más, egy idő után én is meg akartam szabadulni, de nagyon sokféle fogamzásgátlót ki kellett próbálnom ahhoz, hogy megtaláljam a számomra legkényelmesebbet. Volt olyan tabletta, amitől egy kicsit meghíztam, később pedig a mindennapos odafigyelés okozott problémát.” – emlékezett vissza Ada, az RTL Klub műsorvezetője a kezdeti nehézségekre. „A védekezés, ha nem a hozzád leginkább passzoló módszert választod, tényleg rengeteg nyűggel járhat. Csúnya lehet a bőröd, felborulhat a ciklusod és rosszullétek gyötörhetnek. Egy állandó stresszfaktor költözik az életedbe, ami a magánéletedre is komoly hatással lehet. Egy idő után azt mondogattam magamnak: nem vagyok hajlandó lemondani a jó szexről, úgyhogy inkább rendesen utánajárok a kérdésnek. Végül egy alacsonyabb hormontartalmú, hosszabb távra szóló módszert vált be” – tette hozzá Ada.

 muri

A helytelen alkalmazáshoz hasonlóan a védekezés hiánya is jelentősen befolyásolja a szex minőségét: a nők 35%-a jól ismeri az érzést, amikor a nemi betegségek vagy a nem kívánt terhesség kockázata beárnyékolja a szeretkezést. Ennek ellenére a válaszadók majdnem fele (42%) az elmúlt egy évben semmilyen módon nem védekezett, vagy a teljesen megbízhatatlan megszakításos közösüléssel. A helyes alkalmazás esetén csaknem 100 százalékos megbízhatóságot nyújtó kombinált módszereket, vagyis a hüvelygyűrűt, a tablettát és a spirált csupán a nők negyede választotta (25%).

Sokáig Lola sem vette elég komolyan a fogamzásgátlás és a védekezés kérdését: „Régen minden megelőzéssel kapcsolatos kérdést halogattam, a nőgyógyászati konzultációkat és a szűrővizsgálatokat is. Ha valami panaszom volt, inkább a kivárására játszottam, gondolván, hogy úgyis elmúlik majd magától. Ezzel a hozzáállással csak magamnak ártottam: ahelyett, hogy a szeretkezésre koncentráltam volna, folyamatosan a mellékhatásokon, a nemi betegségeken és a nem kívánt terhességen járt az eszem. Végül rájöttem, hogy a döntés az én kezemben van, és elkezdtem rendbe tenni az életemet. Nemrég a HPV védőoltást is beadattam. Komolyan mondom, mostanában sokkal felhőtlenebb a szexuális életem – vallotta be az énekesnő.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.