Kórházi önkéntes lett Cindy Crawford

Az exmodell egy karitatív szervezet „repülő klinikáján” nyert bepillantást az orvosok és ápolók önfeláldozó munkájába, és pár napra maga is önkéntesnek állt. A National Geographic Channel nyomon követte a küldetést.

Számos fejlődő országban a lakosság jó részének esélye sincs megfelelő szemészeti ellátáshoz jutni. Az Orbis International nevű karitatív szervezet ezért klinikává alakított egy DC-10-es repülőgépet, és orvosai azzal járják a Föld legszegényebb vidékeit, hogy olyan embereken segítsenek, akiknek szeme világa szakszerű beavatkozással még megmenthető. A repülő szemkórházban látásvizsgálatokat, szemműtéteket és oktatási tevékenységet is végeznek, az Orbis International munkatársai ugyanis továbbképzéseket tartanak helyi egészségügyi szakembereknek a világ szegényebb régióiban.

A szervezet egyik missziójára, a perui Trujillóba Cindy Crawford és lánya Kaia, valamint a National Geographic Channel is elkísérte az önkéntes orvosokat. A csatorna Repülő kórház című filmjében szívszorító, személyes történeteken keresztül mutatja be az Orbis tevékenységét a térségben. „Elképesztő, hogy a látásproblémák 80%-a megelőzhető vagy gyógyítható, ha időben felismerik. Van itt szemtengelyferdüléses kislány, szürkehályog-műtét előtt álló idős hölgy, és rengetegen várnak még szemészeti kezelésre. Persze az orvosoknak nincs lehetősége mindenkit megműteni. Viszont a legtöbben alapos kivizsgálásban és kezelésben részesülnek, a sürgős eseteket pedig előbbre veszik. Fantasztikus, amit ezek az emberek tesznek, és hatalmas élmény, hogy ennek én is részese lehetek – mondta a szupermodell.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Az Orbis munkatársai a szervezet 1982-es alapítása óta 325 ezer egészségügyi szakembert részesítettek továbbképzésben, és több mint 23 millió rászoruló látását vizsgálták meg a világ 92 országában – mindezt ingyenesen, mert az Orbis  repülőgépén a pilótáktól az orvosokig mindenki önkéntesen dolgozik. A Peruban forgatott Repülő kórház című filmet augusztus 30-án, vasárnap 22 órakor vetíti a National Geographic Channel.

Forrás: