Cukorbeteg lett Novák Laci

Ne várja meg a veszélyes szövődményeket, mint a Barátok Közt Novák Lacija!

A cukorbetegség alattomos, rendszeres szűréssel azonban időben felfedezhető, még a kellemetlen szövődmények kialakulása előtt.

Az RTL Klubon futó népszerű sorozat, a Barátok Közt ismét felvállalta, hogy filmes eszközökkel hívja fel a figyelmet a cukorbetegségre és annak tüneteire.

A Tihanyi Tóth Csaba által alakított Novák Laci "cukros" lett és bizony nem vette könnyedén az akadályt. Egy sor kellemetlen tünetet tapasztalt magán – szomjúság, rosszullétek, merevedési zavar, túlsúly -, de először homokba dugta fejét és csak később fordult segítségért – így derült ki a cukorbetegség. Tihanyi Tóth Csaba azt mondja, hogy ilyen hírrel szembesülni megdöbbentő lehet, és ő is átérezte most egy picit ennek a nehézségét.

A diabétesz népbetegség: csak Magyarországon legalább másfél millió érintett van, és a fele nem tudja magáról.  Pedig a diabétesz sok esetben megelőzhető lenne, sőt, diétával és helyes életmóddal, mozgással bizonyos típusa visszafordítható. Évente egyszer mindenkinek ajánlott a vércukormérés.

cukorbetegseg15

Most itt az alkalom az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által szervezett Cseppont Patikahéten. Május 27. és június 2. között az ország több mint 500 Cseppont Patikájában bárki ellenőrizheti jelképes összegért vércukrát.

Ezekben a gyógyszertárakban egész évben várják az érdeklődőket különböző mérésekkel, sok helyen vérnyomás– vagy koleszterinméréssel is. A Cseppont Patikahéten – amelynek idén a Roche és a Hartmann a támogatója – azért is érdemes betérni a Cseppont Patikákba, mert egyes mérőeszközöket 27% kedvezménnyellehet megvenni.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány – amelyet Erős Antónia hozott létre – Magyarország egyik legjelentősebb, a cukorbetegség terjedése ellen küzdő, nonprofit szervezete. 2005 óta több tízezer emberhez ért el vércukorszint-, vérnyomás- és koleszterinszint-méréseivel.

Az alapítvány számos programja közül a legfontosabbak: Cseppont Patikahét, Egyszer Élünk Körút, Magyarország Cukormentes Tortája, Egy Csepp Világnap. Az alapítvány mesekönyve, a Szárnyak és paták, amelyet Finy Petra írt és Herbszt László illusztrált, tavasszal jelent meg a Kolibri Kiadónál.

Forrás: