Cooliot évekig kínozta az asztma!

A televízió képernyőjén vagy a mozivásznon úgy tűnik, mindenki kicsattanóan egészséges és jól érzi magát a bőrében.

Azonban a világsztárok is csak emberek: sokszor ugyanolyan egészségügyi problémákkal küzdenek, mint a hétköznapi emberek.

Talán kevesen tudják, hogy Coolio, a színes bőrű rapper asztmás. "Azóta kezeltetem magam, amióta egyszer komoly rohamom volt?" mesélte Coolio. "Nem kaptam levegőt, csak feküdtem ájultan a fürdőszoba padlóján. Végül magamhoz tértem, levonszoltam magam a lépcsőn, ki az utcára, ahol valaki megszánt és bevitt a kórházba. Azóta rendszeresen szedem a gyógyszereket és ellenőriztetem az állapotomat."

A rapper elmondta, hogy évekig orvosi kezelés nélkül próbált küzdeni az asztam ellen, de belátta, hogy ez komoly veszélyeket hordoz.

12205

Hírek szerint, nem csak a rapper, hanem gyermeke is ugyanebben a betegségben szenved, ezért úgy döntött, hogy aktívan részt vesz és szószólója lesz az Amerikai asztma és allergia alapítványnak.

Az asztma

Az asztma a tüdő légútjainak betegsége. Két formája ismert: egyiket allergének (pl. pollenek, gombaspórák) provokálják, míg a másik forma okát nem ismerjük.

Sok ember hónapokat képes tünetmentesen élni, míg mások napjában többször is panaszkodnak az alábbi tünetekről:

– gyakori köhögés, főképp éjszaka

– rövid légzés

– zihálás, sípoló légzés, mellkasi szorítás vagy nyomás

Az asztmát teljesen meggyógyítani nem lehet. Azonban megfelelő kezeléssel kordában lehet tartani, minimálisra csökkentve a tüneteket és a betegség állapotának rosszabbodási ütemét.

Forrás: