Cher élet-halál harca a mirigylázzal

A mirigylázat az úgynevezett Epstein-Barr-vírus okozza. A tüneti közé tartozik a kóros levertség, amitől Cher is évekig szenvedett. Olyannyira, hogy turnézni sem tudott.

A mirigyláz, amit más néven mononukleózis infekciózának neveznek az úgynevezett Epstein-Barr-vírus (EBV) okozza. Ez a fajta fertőzés nagyon elterjedt, Magyarországon az öt éves gyermekek 70%-nál, a felnőttek 95%-nál fordul elő. A legtöbb ilyen fertőzés tünetei hasonlóak a megfázáséihoz vagy más vírusfertőzéséihez. Néha azonban a tizenévesekben és fiatal felnőttekben más és súlyosabb tünetekkel jelentkezik.

Ezt a súlyosabb tünetegyüttessel járó kórképet nevezzük mirigyláznak. Nevét a véráramban megjelenő egymagvú (mononukleáris) fehérvérsejtekről kapta. A tizenévesek és a fiatal felnőttek a mononukleózis infekciózát többnyire EBV-fertőzött személlyel való csókolózás vagy szexuális aktus révén kapják el.

Elvétve az EBV néhány ritka rákos betegség képződéséhez is hozzájárulhat. Felmerült az EBV szerepe a krónikus fáradtság szindrómában, de ennek bizonyítékai nem meggyőzőek, ellentmondásosak. Az azonban bizonyos, hogy mikor Cher-nél diagnosztizálták ezt a vírust a kóros levertség és a fáradtság tünetit produkálta. Olyan rosszul érezte magát, hogy az aktuális koncertsorozatát is le kellet mondania.

odcg8b29

A popdíva soha nem csinált titkot abból, hogy megbetegedett. „Tapasztalataim szerint az Epstein-Barr vírus tényleg fizikai tüneteket produkál, teljesen depresszióssá tett és folytan fáradt voltam. Majdnem három évig nem tudtam dolgozni!” – mesélte az énekesnő.

Cher nem az életét is féltette és mindent megtett a gyógyulás érdekében. „Hosszú ideig beteg voltam – mondta a USA Today-nek adott interjújában – Egészen Németországig mentem kezelésre és gyógyszerekért. Olyan módszereket ismertem meg, amire álmomban sem gondoltam. Az itteni (amerikai) orvosok, azt mondták őrült vagyok. Majdnem belehaltam egy tüdőgyulladásba is.”

A mononukleózis infekcióza négy fő tünete a nagyfokú levertség, a láz, a torokfájdalom és a nyirokcsomó megnagyobbodás. Nem mindenkiben figyelhető meg mind a négy tünet. A fáradtság általában a harmadik héten csúcsosodik ki, de a még heteken, néha akár hónapokon át, vagy még tovább megmaradhat.

Forrás: