Bárdosi Sanyi Lyme-kóros lett!

A birkózó az RTL Klub Reggelijében mesélt a korról, ami miatt a „babaprojekt” is késik Sanyi és párja között…

Bárdosi elmondása alapján a tanítványaival volt éppen Fonyódon, ahol edzőtábort tartott és a parton megcsípte egy bogár, aminek először nem tulajdonított nagy jelentőséget. „Pár hét múlva elmentem a bőrgyógyászatra és ott készítettek egy tesztet, amiből kiderült, hogy Lyme-kórom van. Van egy gyógyszeres kezelés, amit ha az ember végig csinál, akkor teljesen elmúlik.”

Dr. Bózsik Béla Páltól megtudhattuk, hogy a kullancsoknak Európa szerte közel 10%-a fertőzött. Magyarországon viszonylag párás a terület és a kullancsok ezt nagyon szeretik.

„Aggódva hívnak fel az édesanyák, hogy mit tegyenek akkor, ha a gyermekükben kullancsot találnak, ilyenkor a legjobb, ha megnézetjük a parazitát.” -meséli a szakértő.

Az élősködő nem csak egy betegséget terjeszt, hanem sokkal többet, így Sándornak nagy szerencséje volt, hogy elment és kivizsgáltatta a problémát. A Lyme-kórt már az ősidőkben feljegyezték.

59r06si4

„… Egy jó barátommal kidolgoztunk, a kullancsokról izolált gombát, amit arra használtunk,- és lehet is használni,- hogy a kullancsokat bénítsuk. Az emberre ártalmatlan alkalmasság és elpusztítja a kullancsot néhány hét alatt. Ez az anyag lecsökkentette a káros állatok számát…” – tájékoztat a doktor úr.

Ha Bárdosi Sanyit nem műtik meg akkor sem biztos, hogy beteg marad, hiszen a birkózó állóképessége rendkívül strapa bíró.

Lyme-kór tünetei:

A fertőzést általában hosszabb lappangás követi, és a tünetek jelentkezése sem annyira súlyos kezdetben, hogy a betegnek annyira feltűnjön. A csípés helye egyre nő, enyhe fájdalom, égető érzés kísérheti, és ez a bőrpír idővel el is múlik. Akár többéves lappangási idő is megelőzheti az izületi gyulladást. Szívpanaszokat is okozhat a Lyme-kór, legjellemzőbb tünet, hogy a szívverés lelassul, szabálytalanná válik, olykor igen szapora.

A kullancscsípés okozta krónikus agyvelőgyulladás ellen, már van védőoltás, ami mindenki számára elérhető, de elsősorban azoknak fontos, akik a szabadban dolgozva fokozottan veszélyeztetettek. A Lyme-kór ellen jelenleg még nincs forgalomban vakcina, tehát nem tehetünk mást: igyekezni kell a kullancscsípést megelőzni.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.