Balzsay Károly kiütéses győzelme a limfóma felett

Magyarországon mintegy 1000 új limfómás megbetegedést fedeznek fel évente.  A nyirokrendszer sejtjeiből kiinduló daganatos megbetegedés két fajtája a Hodgkin és non-Hodgkin kór, utóbbi az ötödik leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat hazánkban. A Limfóma Világnapján a Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány (MOHA) a rejtőzködő betegség tüneteire és az új terápiás lehetőségekre hívta fel a figyelmet, amelyek további reményt adhatnak a betegeknek. Az innovatív terápiák már jelentősen hosszabb, tünetmentes életet biztosítanak, és az Alapítvány célja, hogy ezek minél hamarabb elérhetőek legyenek a magyar betegek számára is.

A világnapi rendezvényen a betegségben érintett Balzsay Károly, nagyközépsúlyú profi világbajnok ökölvívó is megosztotta személyes tapasztalatait.

Szeptember 15-én a Lim­fó­ma Vi­lág­nap al­kal­má­ból a MOHA (Magyar Onkohematológiai Betegekért Alapítvány) or­vos-be­teg ta­lál­ko­zót és figyelemfelhívó sétát szer­ve­zett, mely­nek cél­ja az on­kohe­ma­to­ló­gi­ai be­tegségek­kel kap­cso­la­tos tá­jé­ko­zott­ság nö­ve­lé­se, a ko­rai fel­is­me­rés, korszerű ke­ze­lés és re­ha­bi­li­tá­ció tá­mo­ga­tá­sa.

A program zárásaként a betegségben érintett Balzsay Károly, nagyközépsúlyú profi világbajnok ökölvívó osztotta meg személyes tapasztalatait a résztvevőkkel.

„Többször 12 menetet is végigverekedtem, de egyik mérkőzésem sem volt ilyen nehéz. Életem talán leghosszabb meccsét vívtam, ahol végül kiütéses győzelmet arattam.”

figyelemfelhivo seta

A beszélgetést követően a betegek figyelemfelhívó sétára indultak a Bazilikához, ahol a betegséget szimbolizáló, üzenetekkel ellátott zöld lufikat közösen eresztették a magasba. A sétán részt vett Balzsay Károly is, akinél tavaly diagnosztizálták a daganatos megbetegedést. A profi bokszoló a kezdeményezéshez csatlakozva „Amikor megtudtam, hogy limfómám van, örültem. Örültem, mert végre kiderült, hogy mi a bajom, és hogy ez a daganat 80 százalékban gyógyítható. Hittem, hogy nekem benne kell lennem abban a 80 százalékban, és benne is voltam.”  üzenettel töltött léggömböt engedett a magasba.

Limfóma, a rejtőzködő betegség

A lim­fó­ma a nyi­rok­szö­vet da­ga­na­tos meg­be­te­ge­dé­se, a nyi­rok­szö­vet sejt­je­i­nek, a lim­fo­ci­ták­nak a rossz­in­du­la­tú el­sza­po­ro­dá­sa és ez­zel pár­hu­za­mo­san a nor­má­lis mű­kö­dé­sű sej­tek el­nyo­má­sa. Érintheti a nyirokcsomókat, a lépet, a csontvelőt, a vérképzőrendszert és a nyirokrendszert egyaránt. A be­teg­ség ál­ta­lá­nos tü­ne­tei a megnagyobbodott mandulák, láz, éj­sza­kai erős iz­za­dás, fá­radt­ság­ér­zés, in­do­ko­lat­lan fo­gyás, bőr­visz­ke­tés, bőr­ki­ütés. Ezek olyan általános tünetek, amelyek nem feltétlenül rosszindulatú megbetegedésre utalnak, de ha két hétnél tovább fennállnak, feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

Terápiás eredmények

Az innovatív te­rá­pi­ák eddig nem tapasztalt eredményeket hoztak a limfómás betegek kezelésében. Ezek a célzott biológiai terápiák idős betegeknél is, még társbetegségek fennállása esetén is jelentősen hosszabb, tünetmentes életet biztosítanak. Napjainkban további kutatások folynak, melyeknek köszönhetően számos új terápia adhat reményt a betegeknek. Az Alapítvány célja, hogy ezek minél hamarabb elérhetőek legyenek a magyar betegek számára is.

Forrás: https://napidoktor.hu/