Egyre több fiatal fekszik kés alá

Sosem látott mennyiségben végeznek plasztikai beavatkozásokat világszerte, de a hazai plasztikai sebészetek forgalma is robbanásszerűen nő.

A szépségipar potenciális ügyfelei a negyven év felettiek, de egyre többen fekszenek kés alá már tizenévesen. A 18. születésnapra kapott formásabb fül, rövidebb orr, nagyobb mell egy vagyonba kerül, ráadásul a plasztika mint megoldás akár szokássá is válhat, és sokan azt sem gondolják végig, mit kockáztatnak, ha már tizenévesen átszabatják magukat.

A fiatalok körében divat lett a szépészeti beavatkozás, nem ritka, hogy ettől várják, hogy megnő az önbizalmuk, mások egyszerűen csak meg akarnak felelni a vélt vagy valós elvárásoknak, vagy úgy akarnak kinézni, mint a sztárok.

A hazai plasztikai műtétek számát csak becsülni lehet, néhány évvel ezelőtt 15-20 ezer közé tették. Magyarországon 18 éves korban kezdhető el a szépészeti beavatkozás, bár lehetnek ritka, kivételes esetek.

Dr. Wagner Pál plasztikai sebész is azt mondja, páciensei egyre fiatalabbak. Próbáltak már 17 évesek is jelentkezni, őket azonban elutasítják. A szakember hangsúlyozta: egy embert egészében, a személyiségével, a megjelenésével együtt kell nézni, s többszöri megbeszélés után lehet dönteni egy esetleges szépészeti beavatkozásról.

A plasztikai sebész tapasztalata szerint a legfiatalabb lányokat leginkább a szájnagyobbítás érdekli, később a mellük átszabatásán gondolkodnak.

plasztikai mutet

A plasztikai sebészet ma már inkább identitásszabászat

Vajda Zsuzsanna pszichológus is megerősítette, hogy a szépészeti beavatkozások világszerte egyre elterjedtebbek. Az iráni nők körében például az orr átoperáltatása öltött szinte „járványszerű” méreteket, míg a kelet-ázsiai nők a szemeik megváltoztatása miatt fordulnak plasztikai sebészhez. Ezek mögött nem is az a vágy áll, hogy a férfiaknak tetszenek, hanem sokkal mélyebbre visszavezethető okai vannak, hangsúlyozta a szakember.

Vajda Zsuzsanna azt javasolta, aki szépészeti beavatkozáson gondolkodik, előtte kérje ki pszichológus véleményét is. Természetesen lehet zavaró egy elálló fül vagy túl nagy orr, de a mai plasztikai sebészet legkevésbé ezekről szól, inkább identitásszabászatnak nevezhető.

Az eszményképekhez való hasonulás rendkívül külsődlegessé vált, miközben önmagunk elfogadása, vállalása kevésbé fontos. Ez a kettősség vezet odáig, hogy egyre többen érzik úgy, hogy más külsővel boldogabbak lennének, miközben nem számolnak azzal, hogy sokkal többet veszítenek: a tartósságot, az állandóságot, önmaguk elfogadásának tényét – magyarázta a szakember.

Egy állás megszerzéséhez nem biztos, hogy előny

Arra a kérdésre, hogy vajon egy állásinterjún előny vagy hátrány a látható, észrevehető plasztikázás, Csapos Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke úgy válaszolt: az állás megszerzése nem ezen múlik. A túlzott plasztikai műtétek egyáltalán nem pozitívak a munkáltató szemében, hiszen nem az a cél, hogy szépségideálokat foglalkoztassanak. Az összkép, az ápoltság, a jó megjelenés, a magunkkal való összhang és elfogadás, a megfelelő képességek, viselkedés, hozzáállás a fontos.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.