Vízimádó szobanövények

Az öntözés a szobanövénytartás egyik sarkalatos pontja. A túlöntözés legalább akkora kárt tud tenni a növényben, mintha kevesebb vizet kap a szükségesnél.

Ráadásul alattomos is, mert gyakran a levelek sárgás elszíneződése jelzi, amit sokan félreértenek, és azt gondolják, kevés vizet kapott a növény. Ekkor újra öntöznek, ami végül a gyökerek rohadásához és a növény pusztulásához vezet.

Ebben az összeállításban olyan növényeket gyűjtöttem össze, amelyek gyakori öntözést igényelnek.

Ha gyakran előfordult veled, hogy túlöntözted a szobanövényeid, érdemes lehet a vízigényesek közül választanod.

1. Bambuszpálma

Egyszerűen nevelhető növény, gyakran kell öntözni, tápoldatozni viszont nem muszáj. Világos, nem huzatos, kellemesen meleg helyen jól érzi magát.

bambuszpalma

2. Déli bunkóliliom

A déli bunkóliliom meleg és vízigényes növény, ami nyáron szabadban is tartható. Folyamatosan nyirkos talajt igényel, télen viszont csökkenteni kell az öntözések mennyiségét. Helyéül világos, meleg, de nem tűző napos helyet keress, ahol nincs huzat, utóbbira kényes.

delibunkoliliom

3. Fészektőrózsa

A fészektőrózsa a broméliafélék családjába tartozik. Meleg és vízigényes növény, a tűző napot nem igazán szereti, inkább a világos helyet. Nyáron akár naponta is adhatsz neki vizet, de háromnaponta mindenképpen.

feszektorozsa

4. Papirusz

A papirusz a vízipálmához hasonlóan, akár vízben is állhat a cserepe. Nemcsak víz, hanem páraigényes is, ezért gondoskodnod kell párásításról is, ha ezt a mutatós növényt szeretnéd tartani. Egyébként teljesen átlagos igényű növény, szobahőmérsékleten, világos szobában szépen fejlődik.

papirusz

5. Szeplősarc

Ez a nagyon mutatós növény, igazi vízimádó, előnye, hogy a levegő páratartalmára nem kényes, így bár öntözni gyakran kell, párásítással nem kell vesződni. Világos és napos helyen is jól érzi magát, ha rendszeresen kap tápoldatot is, akkor pompázik igazán.

szeplosarc

6. Szobapáfrány

A szobapáfrányt emeltem ki, de a legtöbb páfrányra jellemző, hogy a nedves, párás környezetben, világos, vagy félárnyékos helyen fejlődnek igazán szépen. Gyakori öntözést és párásítást igényelnek. Jó választást jelentenek akkor is, ha kevésbé világos szobába, vagy a fürdőbe keresel szobanövényt.

szobapafrany

7. Vízipálma

A vízipálma talán az egyik legismertebb vízimádó szobanövény, annyira kedveli a nedves környezetet, hogy nemcsak szobanövényként, hanem a kerti tó partjának díszítésére is használják. Az átlagos fényviszonyokat, tápanyagdús, nedves talajt, valamint a kellemes meleget kedveli.

vizipafrany

 

Forrás: CityGreen