Ünnepi hangulat – 9 különleges koktél recepttel!

Közelednek az ünnepek – ez a szezon aztán bővelkedik a jobbnál-jobb receptekben, de gondoljunk arra is, mit fogunk inni! Mit szólnánk egy újszerű koktélhoz?

Az ünnepi hangulathoz nemcsak a díszítések, a karácsonyi dallamok segítenek hozzá, hanem a családi- és baráti összejövetelek is, melyeket finom sütemények és italok kísérnek.

A téli klasszikusok – forralt bor, puncs – mellett ilyenkor érdemes megkóstolni néhány érdekes ízvilággal kényeztető koktélt is – ne feledjük, a koktél készítés közös móka is! Az eggnog például Amerikában elmaradhatatlan karácsonyi klasszikus – próbáljuk ki itthon, akárcsak az alábbi finomságokat!

koktél3

Íme néhány kiváló koktél recept.

1.Angyali élvezet: ez a krémes, rózsaszín, kellemes ízű koktél desszertként ideális, nem számít azonban igazán klasszikusnak, gin-tartalma miatt. Rózsaszín külseje a grenadine-nak köszönhető. 3 perc alatt elkészül. A leírt mennyiségek 1 koktélhoz valók.

Kell hozzá 28 gramm krém, 0,25 deciliter triple sec, 0,25 dl gin, egy kevés grenadine. A hozzávalókat shaker-ben keverjük össze jégkockákkal, majd ízléses poharakban felszolgáljuk.

2.Candy cane: borsmenta, csokoládé és bogyós gyümölcsök keveréke. A végén egy kis zúzott borsmenta cukorkával ízesítendő. 3 perc alatt kész. A leírt mennyiségek 1 koktélhoz valók

0,25 deciliter áfonyás vodka, 0,25 deci borsmenta pálinka, 0,25 deciliter fehér kakaó krém, 7 gramm grenadine, valamint buborékos ásványvíz. A víz és a többi hozzávaló aránya legyen fele-fele.

Öntsük össze a vodkát, pálinkát, a fehér kakaó krémet, a grenadine-t, és jéggel keverjük össze. A koktélos poharakban zúzott borsmenta cukorkákkal együtt kínáljuk. A tetejére kerüljön egy kis ásványvíz!

koktél

3.Karácsonyi Jones: ananász, eper és vodka keveréke, a tetején egy kis citromos-lime-os ásványvízzel – igazi frissítő koktél! Díszítésként egy kis menta levél is jöhet a pohárra. 5 perc alatt készül el. A leírt mennyiségek 1 koktélhoz valók.

4 friss eper kell hozzá, 0,40 deciliter vodka, 2 teáskanál finomított cukor, 1,47 deciliter ananászlé, citromos-vagy lime-os ásványvíz, esetleg 7-up szénsavas ital és egy kis menta a díszítéshez.

Keverjük össze a vodkát, az epret, cukrot és az ananászlét. Töltsük poharakba, majd öntsünk a tetejére a citromos-lime-os ásványvízből vagy szénsavas italból. Végül díszítsük.

4. Eggnog (tojáslikőr): hagyományos amerikai ünnepi koktél, mely nélkül egy karácsony sem múlhat el az Egyesült Államokban. 25 óra legalább, mire egy házi készítésű Eggnog tökéletes lesz. Érdemes azonban kipróbálni ezt a klasszikust. Az alábbi recept 16 italra elegendő:

6 tojás kell hozzá, szétválasztva; fél csésze finomított cukor, 1 / 4 teáskanál só, 2 teáskanál vanília, 2 csésze brandy, 1 csésze tej, valamint szerecsendió, amelyet dísznek is használunk. A tojás sárgáját, 1/4 csészényi cukrot, a szerecsendiót, a sót, a vaníliát együtt verjük fel, amíg egy vastag, világossárga masszát nem kapunk. Lassan keverjük bele a brandy-t is (a rum és a whiskey is népszerű megoldás), valamint a tejet.

Fedjük be és hagyjuk éjszakára hűlni. Nem sokkal a felszolgálás előtt, a tojás fehérjéket is verjük fel lágy habocskákra. Fokozatosan keverjük bele a fennmaradt ¼ csésze cukrot, habosítsuk, hogy habcsók-szerű állagot kapjunk. Végezetül lassan öntsük ezt a krémet a hűtött brady-keverék tetejére, és óvatosan keverjük meg. Az Eggnog-ot bögrében szolgáljuk fel, a tetejére pedig szerecsendió kerül díszítésként.

koktel2

5.Angol karácsonyi puncs: igazi melegítő koktél! Sötét rum az alapja, mellyel vörösbor és tea keveredik. 20 perc alatt készül el, 27 italhoz való a recept.

Hozzávalók: 750 ml sötét rum, 750 ml száraz vörösbor, 3 csészényi erős tea, 453 gramm cukor, egy nagy narancs leve, 1 nagy citrom leve.

Melegítsük fel -de ne hagyjuk forrni – a bor, tea, citrom és narancs levét, majd öntsük egy puncsos (hőálló) tálba őket. Öntsünk annyi cukrot, amennyi csak lehetséges, egy nagy merőkanálba, a fennmaradt mennyiséget pedig a puncsos tálba. A merőkanálnyi cukrot öntsük fel rummal. Keverjük őket össze, és még forró állapotban öntsük a puncsos tálba. Jól keverjük meg és oltsuk el alatta a lángot. A maradék rum is kerüljön a puncsba. Fehérboros poharakban kínáljuk.

6.Grincs: Dr. Seuss klasszikus karácsonyi meséjéről kapta a nevét ez a finom ünnepi koktél. A piros díszítés a szívet jelképezi. A dinnyés ízesítés mosolyt csal a mogorva Grincs arcára is! 3 perc alatt kész a koktél – a recept 1 koktélra szól.

0,59 deciliter dinnyelikőr, 0,60 deciliter citromlé, 1 evőkanál sima cukorszirup, Maraschino cseresznye a díszítéshez.

koktél5

A hozzávalókat koktél shaker-be tesszük, jéggel együtt összekeverjük. Töltsük mutatós koktél poharakba, majd díszítsük a cseresznyével.

7.Ünnepi tölcsér: dinnye, menta, csokoládé, krém – nem egy szokványos keverék, de igen érdekes ízt kapunk, ha elkészítjük ezt a koktélt, mely 3 perc alatt megvan.

1 koktélhoz való mennyiségek: 0,59 deciliter dinnyelikőr, 0,60 deciliter mentás krém, 0,60 deciliter fehér kakaó krém, menta levelek, és málna a díszítéshez. A hozzávalókat koktél shaker-ben keverjük, jéggel együtt, majd poharakba töltjük és málnával dekoráljuk.

8. La Vie En Rouge: igazi, karácsonyi piros árnyalat, narancslikőr, áfonya, rozmaring keverésével – micsoda párosítás! 3 perc alatt megvagyunk vele. 1 koktélra elegendő mennyiségek: 60 deciliter narancslikőr, 0,60 deciliter frissen préselt áfonyalé (palackozott is lehet), 0,15 deciliter friss citromlé, 0,15 deciliter cukorszirup, friss rozmaring.

Egy magas keverőpohárban 10-12 rozmaringot vegyítsünk a cukorsziruppal. Tegyük bele a többi hozzávalót, illetve jeget és rázzuk fel alaposan. Rozmaring ágacskával díszítsük.

9.Boldog karácsonyt-koktél: már a neve is izgalmas! Hogyan készül? Uralkodó íz az áfonya, sőt a gin-t nem muszáj beletenni, így a még vezetni készülő vendégek is ihatnak belőle! 3 perc alatt kész.

Az alábbi mennyiségek 1 koktélhoz elegendők: 0, 29 deciliter gin, 0,29 deciliter áfonyalé, 1 evőkanál citromlé, ásványvíz/szóda, díszítéshez friss vagy szárított áfonya. A gin-t és a gyümölcslét töltsük jéggel töltött poharakba, majd keverjük meg, és töltsük fölig a poharat szénsavas ásványvízzel vagy szódával. A végén dekoráljunk!

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.