Számlacsökkentő szellőzés

Fűtési számlánk csökkentése érdekében igyekszünk az összes létező helyen a tökéletességig hőszigetelni házunkat. Azonban ne feledkezzünk meg a megfelelő szellőztetésről sem!

A fokozott légzárású nyílászárók és korszerű építőanyagok valóban remekül kizárják az otthonunkból a hideget és a meleget is egyaránt, ám ne feledkezzünk meg arról, hogy ezzel valójában a levegőt is elzárjuk magunktól.

Az épület megfelelő szigetelésével pedig – amivel egyúttal megszüntetjük a szellőztetését – komoly lehetőséget szolgáltatunk arra, hogy a belső térben nedvesség és szennyeződések keletkezzenek. Ezek a szennyeződések nemcsak az épület szerkezeti elemeinek, hanem a bent tartózkodóknak is okozhatnak komoly problémákat.

Annak érdekében, hogy ezeket a problémákat elkerüljük, fontos gondoskodnunk a légmozgásról, ám nem mindegy hogyan. A naponta többszöri átszellőztetés hatékony módszer ugyan, de egyrészt időigényes, másrészt a lakást teljesen kihűtjük, ami jelentős energiaveszteséget okoz.

napiotthon_akvarium2 Olvass még több cikket az otthonnal kapcsolatban! napiotthon_doboz5

Létezik egy lehetőség, ami egyszerű, és segítségével energiát spórolhatunk. A levegő szennyezettségi fokának a jelzésére általában a legjobb indikátor a páratartalom, ezért egyszerű megoldásnak tűnik szellőztetésre a páratartalommal történő szabályozás. A páraszabályozott szellőzőrendszernek az elemei a légbevezető elemek, légelvezető elemek, valamint a hatékony, alacsony energiafelhasználású ventillátorok. Ezek működését pedig a lakás mindenkori páratartalma automatikusan szabályozza.

Az elsőre bonyolultnak tűnő rendszert nem csak újépítésű házaknál, hanem korosabb, akár panelépületek felújításakor is érdemes megcsináltatni, hiszen a friss és tiszta levegőn túl, számottevő energiamegtakarítást is eredményez.

Forrás: