Segítünk csempézni

Hogy a burkolás során is minden rendben legyen, és a végeredmény is szép legyen, valamint a későbbiekben se legyenek problémák, tekintsünk át pár hasznos tippet.

Ha nem kapkodunk, a csempézés eredménye garantált!

Amennyiben nem új falfelületre burkolunk, hanem olyanra, amelyen már volt csempeburkolat korábban vagy még van is, akkor fontos, hogy betartsunk néhány szabályt. Régi burkolatra csak akkor burkolhatunk egy következő réteget, ha az alsó, régi réteg burkolólap ép és sima. Ha ez igaz, és fenn hagyjuk az új burkolat alatt, akkor mielőtt felkennénk a csemperagasztót a régi burkolatra csiszoljuk le egy dörzspapírral a régi lapokat, hogy a ragasztó könnyebben megtapadjon.

Ha ez nem igaz, akkor mielőtt felvinnénk a csemperagasztót a régi felületen lévő hibákat (rések, kitört csempék) pótoljuk, majd csiszoljuk le, hogy a máz lejöjjön, ezzel segítve a csemperagasztó megtapadását.

Ha úgy döntünk, hogy inkább leszednénk a régi burkolatot, akkor ezt egy vésővel és egy kalapáccsal könnyen megtehetjük. De mielőtt az új burkolat felkerülne, nem csak a csempéket kell eltávolítani, hanem a régi ragasztónyomokat vagy habarcsréteget is. Ennek van egy fáradságos és egyszerűbb, de drágább módja. Vagy egyszerűen acélkaparóval leszedjük, vagy vásárolhatunk egy tapétagőzölő eszközt, és azzal meglágyíthatjuk a régi ragasztó réteget, mielőtt nekiállnánk kaparni.

uvegcsempe

Ha a falon korábban tapéta volt és ezt most csempére szeretnénk cserélni, akkor a burkolás megkezdése előtt mindenképpen távolítsuk el a tapétát, mert a kerámialapok súlya lehúzhatja a későbbiekben, és ez a burkolat felválását eredményezheti.

Ha a felület nem megfelelően sík, akkor burkolás előtt használjunk, szintkiegyenlítőt, hogy a hullámos aljzat miatt később ne váljanak fel a lapok.

A vizes helyiségekben, mint a fürdőszoba vagy a WC általában a plafonig vagy legalábbis 2 m magasan szoktak burkolni, hogy megvédjék a falat az elázástól. De, hogy ez a falig érő burkolat esztétikus is legyen néhány dolgot érdemes szem előtt tartani. A legfelső sorba mindig csak egész, teljes méretű burkolólapokat tegyünk, a vágott elemek pedig kerüljenek inkább a padlószegély fölé.

Ha a fürdőszobában található kád széle vízszintes, és hozzáér a falhoz, akkor amennyiben lehetséges, teljes méretű lapokkal rakjuk ki a kád peremét. A fugasorok pedig pontosan a helyiség sarka felé mutassanak. A folytatásban a hasonlóan kényes helyiséggel, a konyhával foglalkozunk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index