Otthoni praktikák – Tisztítószer készítése a fürdőbe

Nem kaptunk a kedvenc tisztítószerünkből, esetleg már nem is használhatjuk azt? Ne aggódjunk, otthoni praktikákkal is megoldhatjuk a tisztítást.

Amennyiben a drogériában elvitték az orrunk elől a kiszemelt tisztítószert, vagy úgy döntöttünk, természetes tisztítószerekre váltunk, abszolút megvan a lehetőségünk arra, hogy házi praktikák segítségével, saját kezűleg készítsük el tisztítószereinket. Természetesen nemcsak egyet – bármilyen célra megalkothatjuk őket, ráadásul a házi tisztítószerek igen költséghatékonyak.
Sütő tisztítása otthoni praktikákkal
½ csésze só, 1 és ½ csésze szódabikarbóna, ½ csésze víz kell hozzá. Kevergessük a hozzávalókat, amíg sima pasztát nem kapunk belőle. Mielőtt nekiállunk a sütő tisztításának, a benne levő lyukakat tömjük be alufóliával. Majd terítsük be a pasztával – a fém részekre próbáljuk meg nem rákenni. Hagyjuk állni a pasztát egy éjszakán át.

Reggel keverjük össze a következőket: ¼ csésze víz és ¼ csésze ecet. Az összetevőket egy szórófejjel ellátott flakonba vegyítsük össze, majd fújjuk le vele a sütő belső részeit. Töröljük át, majd mossuk le tiszta vízzel. Figyeljünk arra, hogy a keverék alaposan le legyen öblítve, különben fehér foltokat fog maga után hagyni.

Glass Bottles Of Oil And Vinegar On White Background

Üvegmosó házi tisztítószer

Öntsünk sima szódát (nem az alacsony nátrium-tartalmút) a szórófejes flakonba. Fújjuk az üvegre – ablakra vagy tükörre -, majd egy szöszöket nem hagyó tiszta ronggyal, vagy papírtörlővel töröljük át a felületet, amíg teljesen tiszta nem lesz.

Mikrohullámú sütő tisztítása – Szintén megoldható egyszerű házi praktika segítségével

Keverjünk össze ¼ csésze ecetet és 2 csésze vizet. Egy nagy tálban vegyítsük össze őket, majd a tálat helyezzük a mikróba és fedél nélkül mikrózzuk 3 percig vagy ennél kissé tovább. Hagyjuk a mikróban a tálat még további 3 percig. Nyissuk ki a mikrosütőt, vegyük ki a tálat és töröljük át tiszta, nedves ruhával a mikró belsejét.

WC-tisztító házi tisztítószer

Szükségünk lesz hozzá 3 csésze fehér ecetre, 10 csepp teafa illóolajra (tetszőleges). Öntsük össze a hozzávalókat lassan a wc-csészében. Hagyjuk benne állni 15 percet, majd öblítsük le!

Kád- és zuhanyzó házi tisztítószer

1 rész ecet és 1 rész víz felhasználásával készül. A hozzávalókat egy szórófejes flakonban keverjük össze. Fújjuk le vele a zuhanyzót vagy a kádat. Hagyjuk rajta állni legalább fél órát. Öblítsük le. Ha extra tisztítóerőre vágyunk, használjunk folyékony mosószert, nejlont vagy műanyag szivacsot. A szappant kerüljük, mivel nyomot hagyhat.

Amennyiben rozsdafoltok is vannak a kádban, keverjünk össze egy kis tejszínt vízzel, amíg állaga a fogkrémre nem kezd hasonlítani. Tegyünk belőle a foltra, majd kicsit később szivaccsal mossuk le.

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu