Otthoni praktikák – 32 tipp a kézre álló konyháért

Cseppet sem megerőltető a konyhában dolgozni, ha a dolgok megfelelően kézre állnak! Nézzünk meg pár házi praktikát, hogy minden elérhető legyen.

Sokkal előbb is végezhetnénk az ételek elkészítésével, ha minden tökéletesen a „kezünk alá dolgozna”, vagyis minden, amire szükségünk van, úgy lenne elhelyezve, előkészítve, hogy könnyen elérhessük és használhassuk. A konyhai eszközöket egyszerűbb tisztán tartani, az élelmiszerek hámozásával, felvágásával kevesebb a vesződés.

főzés

Az alábbi tippek nemcsak megkönnyítik munkánkat, hanem kényelmesebbé is teszik konyhai ténykedésünket. Nos, milyen is egy praktikus konyha, akár a használati eszközökről van szó, akár arról, hogy egyszerűbben elkészíthessünk egy ételt?

  • A mandula héja könnyebben lejön, ha 15-20 percig áztatjuk meleg vízben
  • 3-4 gerezd hagyma a cukorban távoltartja a bogarakat
  • Ha egy darab itatós papírt rakunk a doboz aljára, a kekszek hosszabb ideig frissek maradnak
  • Kerüljük a vajat. Ha elengedhetetlen a használata, alacsony telített zsír tartalmút használjunk, növényi sztanolt (mely megakadályozza a koleszterin felszívódását testünkben), vagy hasonló helyettesítőt.
  • A félbevágott almára csepegtessünk citromlét: hosszú ideig megakadályozza a megbarnulást
  • Ha megégett egy kis bőrfelületünk, tegyünk rá tört banánt: hűteni fogja.
  • A zellert hosszú ideig frissen tarthatjuk, ha alufóliába tekerve rakjuk a hűtőbe.
  • Ha odaégett az étel az edényben, tegyünk bele egy kis vágott hagymát, illetve öntsünk bele forralt vizet, tartsuk benne 5 percig, és kezdjük el az edényt tisztítani!
  • Egy darabka asafoetidát is tároljunk a chili por mellett, ez hosszú ideig frissen tartja.
  • Nem tompítja a kést, ha fa vágódeszkát használunk. A műanyag deszkának még az apró darabkái is belemehetnek a zöldségekbe!
  • Tegyünk bórsav port a konyha sarkaiba és egyéb helyekre. A csótányok távol maradnak!

közös főzés

  • Fél óráig áztassuk vízben a kókuszdiót, úgy könnyebben lejön a héja.
  • A száraz gyümölcsök felvágás előtt álljanak másfél órát a hűtőben – könnyebben lehet majd őket vágni! Sőt, a kést forró víz alá tarthatjuk, mielőtt elkezdjük felszelni a gyümölcsöket.
  • Ha a tészta hozzáragad a sodrófához, rakjuk pár percre a hűtőbe.
  • Ejtsünk egy apró szúrást a tojás héján, mielőtt forralni kezdjük. Sokkal könnyebben el tudjuk majd távolítani a héjat.
  • Merítsük a tojást egy edény hideg, sózott vízbe. Ha lesüllyed, akkor friss – ha azonban a felszínen marad, a tojás régi!
  • A fokhagyma bőre könnyebben lejön, ha a hagymát enyhén megmelegítjük hámozás előtt.
  • Kerüljük a ghee használatát – ha szükséges, repceolajjal helyettesítsük. Ha halwát készítünk, akkor is tudjuk helyettesíteni olajjal.
  • Távolítsuk el a chili szárát tárolás előtt, hogy minél hosszabb ideig friss maradjon.
  • Tároljuk polietilén zacskóban a hűtőben a zöldbabot, hogy sokáig jó minőségben megőrizhessük.
  • Hogy a gyümölcs mielőtt beérjen, tekerjük újságpapírba és helyezzük egy meleg helyre 2-3 napra. Az etilén gáz, melyet kibocsátanak, segíti a beérést.

konyhaban

  • Kerüljük a mély sütést. Ne öntsük az olajat, inkább keveset spricceljünk az edénybe. Először melegítsük fel az edényt, csak utána tegyük bele az olajat. Ilyen módon az olaj megfelelőbben terjed szét és kevesebbet használunk belőle.
  • Ne dobjuk ki a megmaradt ételeket, inkább használjuk őket fel más ételek készítéséhez – tartsuk őket addig is a hűtőben.
  • Ha a citrom vagy a lime kemény, tartsuk meleg vízben 5-10 percet, és könnyebb lesz préselni.
  • Nedvesítsük be vízzel az edény alját, ezzel csökkentjük az esélyét, hogy a tej az edény aljára ragadjon.
  • Tartsuk a kanalat az edényben a tej forralása alatt (közepes lángon). Ezzel elkerülhető, hogy a tej leragadjon az edény aljára.
  • Ha fél teáskanál nátrium-bikarbonátot teszünk a tejbe, miközben forr, nem fog megromlani, akkor sem, ha nem tesszük hűtőbe.

vega étel4

  • Élesen tartja a pengéket, ha a mixerbe vagy bármilyen vágógépbe minden hónapban morzsolunk egy kis sót.
  • Tegyünk néhány kámfor tablettát egy csésze vízbe és tartsuk az ágyunk közelében, vagy bárhol, ahol a szúnyogok „vadásznak ránk”.
  • Miután a tészta megfőtt, öntsük le róla a forró vizet és hideg vízzel öblítsük. Így mindegyik tésztaszál szét fog válni egymástól.
  • Hogy elkerüljük a hagymavágás közbeni sírást, vágjuk két részre a hagymát és rakjuk 15 percre vízbe, mielőtt szeletelni kezdjük.
  • Hosszú ideig frissen tarthatjuk a hagymát, ha egyenként újságpapírba csomagoljuk és hűvös, sötét helyen tároljuk!

Forrás: