Ötletek mutatós beltéri fűszerkerthez – lépésről lépésre

A fűszernövények otthoni termesztése kellemes és pihentető hobbi sokunk számára. Ehhez csak minimális kertészeti alapismeretek és kellékek szükségesek. Izgalmas megoldásokat gyűjtöttünk össze!

A benti fűszernövény termesztés kulcsa

Egy igazi kinti kert azoknak a szerencsés embereknek áll rendelkezésére, akik akkora telekkel rendelkeznek, hogy tudnak virágokat és zöldségeket termeszteni rajta. De mi van azokkal, akik zsúfolt városi lakásokban laknak, de friss fűszernövényekre vágynak a ház körül? Egy lelkes kertész számára nincs ok aggodalomra akkor sem, ha nincs elég hely egy kert számára. Tekintet nélkül az évszakra, egészséges beltéri kertet tarthatunk fenn, melyben gyógyfüveket és ízletes fűszernövényeket egyaránt termeszthetünk.

fuszerbent5

Függőleges kert a konyhaablakban

Hogyan kezdjünk hozzá?

Egy beltéri fűszernövénykert létrehozása nem olyan bonyolult, mint amilyennek hangzik, csak a legalapvetőbb kellékekre van szükség, ami a virágcserepek és a vetőmagok vagy palánták helyes kiválasztását illeti, és néhány alapismeretre a növények gondozásával kapcsolatban.

fuszerbent

Beltéri kertünk megtervezése

Otthoni kertünk tervezése nagy kihívás, mert számos tényezőt kell figyelembe vennünk, például a növények magasságát, terjedelmét, fényigényét és a vízelvezető problémákat. Válasszunk olyan helyet a lakásban, ahol a növények a leghosszabb ideig kapnak részleges napfényt. A vízelvezetési problémák megoldására tegyünk tálkákat a cserepek alá.

fuszerbent1

Fűszerek konzervdobozokban (hátránya, hogy a felesleges víz nem tud eltávozni)

 

A cserepek és a virágtartók beszerzése

A virágtartó edények típusa attól függ, hogy milyen növényeket akarunk termeszteni otthonunkban. Például, a virágcserép méretének és alakjának olyannak kell lennie, hogy megfeleljen a kifejlett növény igényeinek. A nagy és mély edények a legalkalmasabbak, mert megfelelnek mindenfajta növénynek.

fuszerbent2

Világos ablakban, üvegpohárban – mutatós, de ez is csak rövid távú megoldás

A talajkeverék elkészítése

A talajkeverék elkészítésekor legjobb, ha szerves komposztot használunk, és általános virágföldet, mely nem tartalmaz káros műtrágyát és növényvédőszer maradékot. A másik megoldás az, ha kész keveréket veszünk a helyi virágüzletből. Töltsük meg a cserepeket a talajkeverékkel, kb 7 cm-ig a perem alatt. Ez megkönnyíti az öntözést és a növény fenntartását.

fuszerbent3

Fűszerdugványok tojáshéjban

A megfelelő növények kiválasztása

Ez a beltéri termesztés legtrükkösebb része. A beltéri viszonyokat legjobban tűrő növények: akakukkfű, a zsálya, a bazsalikom, a menta, a rozmaring, a snidling vagy metélőhagyma,petrezselyem, koriander és oregánó. Mivel ezek a növények különbözőképpen nőnek, elhelyezésükkor figyelembe kell vennünk azt, hogy például a kakukkfű kúszónövény, a zsálya magas, a bazsalikom pedig bokros.

Cserepes-fűszernövények

Fűszernövények ültetése otthon

A cserepes fűszernövények beltéri ültetése ugyanolyan, mint egy szabályos zöldségeskertben. Szórjuk szét a magvakat, és fedjük be lazán virágföld-keverékkel. Öntözzük rendszeresen, vagy tartsuk nedvesen a földet csírázásig. Ha palántáról termesztjük a növényt, készítsünk lyukat a talajba, annak mélysége és szélessége illeszkedjen a gyökér méretéhez.

fuszerbent4

Ablak vagy teraszpárkányon érzik a legjobban magukat

Az otthon termesztett fűszernövények gondozása

Majdnem minden fűszernövény jól bírja a közvetett napfényt és a mérsékelt öntözést. Mindazonáltal helyezhetjük a cserepeket teraszra, és ablakpárkányokra, hogy a levelek jobban fejlődjenek. Ne felejtsük el leellenőrizni, hogy nem nőnek-e gyomok, mert azok magvai gyakran megtalálhatóak a virágföldben. Öntözzük a növényt, ha a talaj felső rétege száraz.

Fűszernövény-kert-gondozása

A betakarítás megfelelő ideje

Miután szigorú erőfeszítéseket tettünk a fűszernövények ültetésének és gondozásának során, hamarosan eljön az ideje a kifejlett növények betakarításának. A hagymához és fokhagymához hasonló növények esetében egyszerűen szedjük le a hegyüknél sárgulni kezdő leveleket. Óvatosan tépjük le az érett leveleket az alsó részükről, anélkül, hogy gyökerestől kiszednénk a növényt.

fuszerfal

Fűszerfal a konyhában

Így kell elindítani és fenntartani egy egészséges beltéri fűszernövénykertet. Aki ezt az ötletet túl kemény erőpróbának tartja, bármikor vásárolhat egy teljes beltéri kertészeti felszerelést. A növényfajták kiválasztásától függően, akár gyógynövényeket, akár fűszernövényeket akarunk termeszteni otthon, millió fajta kertészkészletet vásárolhatunk faiskolákban és növénykereskedésekben.

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.