Ne a stresszről szóljon a karácsony – receptek az ünnepre

Lassan itt a karácsony. A szeretet ünnepén együtt a család apraja nagyja, örülünk annak, hogy az év közbeni rohanásból egy kis időre kiszakadva tudunk egymásra nyugodtan figyelni, és végre van egy pár nap, amikor nem sietünk időre a munkahelyünkre vagy egyéb ügyeket intézni. Azonban abba ritkán gondolunk bele, hogy az ünnepek mekkora terhet rónak a háziasszonyokra. Nemcsak az ajándékok, hanem már az ünnepi vacsorára történő előkészületek, és mint kiderült egy nemrégiben készített felmérésből, akár az ilyenkor gyakori nagybevásárlás tárolása is komoly kihívást jelent a családok számára.

Ha karácsony, akkor mindenkinek a finomabbnál finomabb falatok jutnak eszükbe, ami nem véletlen, hiszen ilyenkor a legtöbb család asztalára különleges ünnepi menüsor kerül. A felmérésből kiderült, hogy a családok ekkor a megszokott négy fő helyett átlagosan hét főre főznek, és ennél fogva jóval több élelmiszert és italt is felhalmoznak. Így nem is meglepő, hogy minden harmadik európai ilyenkor azzal szembesül, hogy ezt a rengeteg ételmennyiséget nem tudja hol tárolni, a válaszadók több mint fele egyszerűen nem tud mindent bezsúfolni a hűtőszekrényébe.

A felmérés rámutatott, hogy az európai családok az ünnepekhez közeledve közel 60 ezer forintnak megfelelő összeget költenek élelmiszerekre és italokra, amely több mint a duplája egy átlagos nagybevásárlás során elköltött összegnek. Ez azért nem számít rendkívülinek, hiszen mégiscsak az év legfontosabb családi ünnepéről van szó, viszont már a bevásárlással egyidőben érdemes elgondolkodni azokon az alternatív lehetőségeken, hogy a megvásárolt élelmiszereket a frizsideren kívül hol tudják majd tárolni.

A felmérés arra is rávilágított, hogy a háziasszonyok számára a karácsonyi előkészületek komoly stresszforrást jelentenek. A válaszadók negyede elmondta, hogy nemcsak amiatt aggódik, hogy az ünnepi vacsora jól sikerüljön, és mindenki időben megérkezzen, de a felhalmozott élelmiszerek miatt a lakáson belüli tároló helyek szűkössége és a tárolás nehézsége is rengeteg plusz idegeskedést jelent számukra.

„Karácsonykor a konyha óhatatlanul is középpontba kerül” – mondja Stiller Tamás, séf – “Ilyenkor nagy a jövés-menés, családtagok és barátok jönnek látogatóba. Vendéglátóként pedig nem csupán finom ételekkel szeretnénk kedveskedni vendégeinknek, de az is fontos, hogy otthonunk is rendezett legyen. Könnyen kellemetlen helyzetben találhatjuk azonban magunkat, ha nem tudjuk, hirtelen hol keressük a felszolgálni kívánt ennivalót, italt, vagy a lakás különböző pontjain kell keresgélni, netán az erkélyre kell kimenni értük.”

konyha

A karácsonyi hajrához segítségképpen álljon itt néhány jól bevált recept Stiller Tamás séftől, amelyet akár egy Samsung Okos Sütőben is elkészíthetünk:

Narancsos kacsa

Hozzávalók 4 személyre: 4 darab kacsamell, 2 darab narancs, 10 dkg sütőtök, Citrombors

1., A kacsamellet pácoljuk elő egy éjszakára. Irdaljuk be a bőrét, majd szórjuk meg citromborssal. Reszeljük rá a narancs héját és alaposan masszírozzuk a húsba. Csomagoljuk egyenként folpack fóliába, a csomagolás két végét ellentétes irányba megtekerve zárjuk be a kacsát a fűszerekkel.

2., Sütés előtt egy órán át hagyjuk szobahőmérsékleten, hogy a rostokat ne sokkoljuk a hirtelen meleggel.

3., Tegyük egy hőálló tányérba a húst, locsoljuk meg narancslével, majd rendezzük el mellette a hasábra vágott sütőtököt. A sütés közben kiolvadt zsiradékkal sül így készre a köret.

4., Magas állványra téve hőlégkeveréssel 200°C-on süssük 15 percig, majd grillezzük 10 percig.

Tálalás előtt pár percig hagyjuk lélegezni a húst, addig rendezzük el a tányéron a köretet.

Karácsonyi gyümölcskenyér

Hozzávalók: 4 darab tojás, 15 dkg porcukor, 15 dkg finomliszt, 15 dkg olajos mag keverék, 5 dkg aszalt gyümölcs, 1 tábla fehér csokoládé, Kókuszreszelék

1., Válasszuk szét a tojást, és a fehérjét verjük kemény habbá.

2., A tojás sárgáját keverjük habosra a porcukorral. Adjuk hozzá az összetört olajos magokat, és a darabolt aszalt gyümölcsöt.

3., Keverjük bele óvatosan a tojáshabot, és adagonként a lisztet.

4., Öntsük a tésztát egy kivajazott és kilisztezett kerámiaformába, majd 200°C-on süssük 35 percig.

5., Tegyük a tábla csokoládét a még forró sütőbe. Hagyjuk a csomagolásban megolvadni, majd az egyik sarkát vágjuk ki, és csurgassuk a süteményre. Hablapáttal kenjünk szét, végül szórjuk meg kókuszreszelékkel.

Tipp: Kedvenc forralt borunkhoz, tojáslikőrünkhöz kiváló kísérő.

Forrás: https://napidoktor.hu/