Ne dőljünk be – 11 csodásnak mondott takarító trükk, ami nem működik!

Senki sem szívesen fektet több időt és energiát a takarításba, mint amennyi feltétlenül szükséges. Így hát olyan eszközökre és módszerekre bízzuk magunkat, amely biztosan működik! De vajon tényleg működnek? Létezik néhány zseniálisnak mondott ötlet, amellyel azonban a gyakorlatban nem járunk túl jól.

Nemhogy csalódottak vagyunk, még néhány szaftos káromkodás is elhagyhatja a szánkat, amikor felfedezzük, hogy egy csodásnak, egyszerűnek és hatékonynak beállított tisztítási módszer nem működik. Szeretnénk hinni abban, hogy a természetes módszerekkel szinte minden megoldható, de sajnos vannak dolgok, amelyek kevésbé működőképesek.

Vajon melyek ezek?

  1. Szóbabikarbóna és az ecet keverése „mindenre jó” takarítószerként

Önmagában valóban kiváló tisztító az ecet és a szódabikarbóna is. Ám tévedés, hogy ha keverjük őket, akkor tökéletes takarító trükk, úgymond „mindenre jó csodaszer” jön létre. Felbuborékozik, s az ember biztosra veszi, hogy ez jó jel: működni fog. Ám valójában, ha a kettőt vegyítjük, csupán víz és némi só keverékét kapjuk. Az ecet savas, a szódabikarbóna lúgos, tehát igazából kémiailag „kioltják” egymást. Leöblítik a koszt egy is vízzel – de túl sokat ezen kívül nem tesznek.

takarítás

2. A ruhák sós oldatban áztatása színfakulás ellen

Nyilván nem szeretnénk, ha kedvenc piros pólónk idővel rózsaszínbe hajlana, de hagyjuk ki a sót. A takarító trükk ugyanis megbukott. Ha egy anyag engedi a színét, akkor mindössze nincs megfelelően befejezve.

3. Tintafolt lespriccelése hajlakkal a szöveten

Amennyiben egy hajlakk tartalmaz alkoholt, a módszer működőképes lehet. Ám manapság a hajformázó szerekből hiányzik ez a fontos összetevő, ezért nem megyünk semmire az ötlettel. Próbáljuk inkább az alkoholt ráönteni a tintafoltra és szivaccsal megdörzsölni a felületet. Vagy beáztatni vízbe a tintafoltos szövetet, beleöntve egy kis fehérítőmentes folyékony mosószert és 30 percig áztatni.

4. Magic Eraser („Koszradír”) áztatása a vécécsészében – foltok ellen

A Magic Eraser, amely egyébként számos egyéb esetben tökéletes, nem arra lett tervezve, hogy egy vécécsészében áztatva „munkálkodjon”. Titka az aprócska mikrokefék, amelyek eltávolítják a foltokat, ha megdörzsölik velük a felületet. Vagyis, ha beledobjuk a vécécsészébe, az hamis takarító trükk – csupán elpazaroltuk az egyébként kitűnően használható tisztítóeszközt. Tartsuk meg egyéb célokra.

5. Az edényre égett maradék letisztítása szárítólappal

Van, aki esküszik rá, hogy ha az égett ételmaradékos edényt teletölti vízzel, majd bennehagy egy szárításhoz használható lapot egy óra hosszára, utána az edény lesikálása egyszerűbb lesz. Ez a módszer is megbukott azonban a teszten, arról nem is szólva, hogy a ruhák gondozásához készült terméket nem konyhai használatra tervezték. Senki sem akarhatja keverni olyasmivel, amiben aztán ételeket készítünk. Érdemesebb a serpenyőt szódabikarbónával és vízzel beáztatni, majd egy szivaccsal ledörzsölni az ételmaradékot.

6. Szájvíz adagolása a mosógéphez, a tisztítás érdekében

Miközben a szájvíz elpusztítja a kórokozókat a szájban, a mosógépben jóval több víz van, tehát a fertőtlenítés nem működik ugyanúgy, ez is hamis takarító trükk. Ráadásul, amit a szájban kell használni, aligha lesz hatékony egy gép esetében. Fehérítővel próbálkozzunk inkább – futtassunk egy öntisztító programot a gépben, vagy öntsünk egy kis folyékony fehérítőt az adagolóba és járassunk végig egy normál programot forró vízzel, havi egy alkalommal.

7. A tűzhely bedörzsölése autóviasszal a könnyebb tisztítás végett

Míg ez a takarító trükk azt sugallja, hogy egy vékony réteg felvitele a viaszból a tűzhelyre meggátolja, hogy a kifröccsenő zsír tartósan megtapadjon főzés közben a felületen, valójában nagy hiba lenne egy ilyen jellegű anyagot (ami éghető is lehet) a tűzhelyre kenni, forróság, illetve étel közelébe. Maradjunk e hamis takarító trükk helyett a normál konyhai felülettisztító szereknél és inkább előre gondolkodjunk, mielőtt nagyobb károkat okozunk a konyhában.

8. A vécécsésze tisztítása szénsavas üdítővel

Sokan úgy gondolják, hogy az üdítőkben levő savasság hatékony a vécécsésze foltjaival szemben is, ám szakértők szerint ez butaság, csak kidobjuk az ablakon az üdítőt. A kólát nem arra tervezték, hogy különféle foltokat távolítson el – s természetesen a kórokozókat sem pusztítja el úgy, ahogyan egy erre a célra létrehozott termék. Ráadásul, gondoljunk csak bele, mennyibe kerül egy flakon tisztítószer és néhány üveg kóla – amivel állítólag elérjük a célt…

9. Egy citromszelet a mosogatógépben – a tisztább edényekért

A citrom valóban természetes, lágy fertőtlenítőszer, de ez a takarító trükk nem működőképes: egyetlen citrom darabka (vagy akár több) nem tesz csodákat, talán csak egy kis friss illatot kölcsönöz a mosogatógépnek, de az edények fokozott tisztaságán nem segít. A citromban levő sav nem elég akkora mennyiségű vízzel szemben, amely megtölti a mosogatógépet.

10. Kukoricakeményítő a vasalás foltok eltávolítására

Ezek a foltok megperzselődött rostok a ruhán, s mivel a kukoricakeményítő nem egy időgép, nem hozza vissza a szövetet az életbe. Ám nincs minden veszve: próbáljunk folyékony mosószert önteni a foltra, majd kimosni azonnal az égést követően. Ha viszont rögtön hordani akarjuk a ruhát, kissé dörzsöljük meg fehér desztillált ecettel a szövetet, majd töröljük le ronggyal.

11. Helyezzünk szárításhoz való lapot a szellőzőnyílásba, hogy kellemes illat legyen bent

Persze, ezek a lapok valóban jó illatúak, de azért nem árt velük óvatosnak lenni: blokkolhatják is a levegőt a szellőzőnyílásban, főleg problémás a dolog, ha meleg is van. Ne használjuk ezt a takarító trükköt – vannak jóval egyszerűbb és jobb módjai is annak, hogy friss illat legyen a belső térben.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.