Mustármag fogyasztás 10 előnye

Az amerikai konyha népszerű kelléke a mustármag – íze senkinek sem szokatlan a hot-dogban mustárszószként, egészségügyi hatásait azonban már Hippokratész idejében ismerték…

Hittük volna, hogy már Hippokratész idejében is ismert volt a mustármag jótékony hatása? Ma különösen az amerikai konyha használja előszeretettel, elérhető fehér-, fekete és barna változata is, a világon mindenütt alkalmazzák.

A görögök, ázsiaiak és afrikaiak valamennyien felfedezték a mustármag hatását és beiktatták konyhaművészetükbe a használatát. A mustármagot a Biblia is említi. Szanszkrit írások örökítették meg első használatainak egyikét – vagyis, több ezer évre nyúlik vissza!

A mustármag hatása egészségügyi szempontból is igen sokrétű. Az íze mellett a mustármagot könnyű hozzáférhetősége is népszerűvé tette. Lássuk, milyen előnyei vannak! Meg fogunk lepődni, mennyi mindenre hatékony!

mustarmag

1. Rák kezelése

Az olyan vegyületek a mustármagban, mint a glükozinolát vagy a mirozináz, ismert fitokemikáliák, melyeket a rákos sejtek növekedése ellen vetnek be. Ez az egyik legfigyelemreméltóbb mustármag hatás, amely megvédhet bennünket.

2. Reumás arthritis

Azok számára, akik ízületi fájdalmakkal, reumával küzdenek, mindenképp hasznos a mustármag fogyasztása – a jótékony hatás a szelén- és magnéziumtartalomnak köszönhető.

3. Migrén

A mustármagot fogyasztók körében csökkennek a migrénes panaszok. Fogyasszunk a halhoz csipetnyi mustárt, és máris fokozzuk a (halban található) Omega-3 zsírsav jótékony hatását.

4. Légzési problémák

A mustármag vagy általában a mustár fogyasztása ismert, mint a légutak beszűkülésének ellenszere.

5. Fogyasszunk mellé burgonyaféléket

Mustármag használata mellett nyugodtabban fogyaszthatunk olyan ételeket, amelyek a burgonyafélék családjába tartoznak – így paradicsomot, zöld chili paprikát, édes és csípős paprikát, padlizsánt vagy éppen cayenne borsot.

6. Betegség megelőzés

A mustármagban természetes tápanyagok vannak, melyet megelőzik a különféle megbetegedéseket.

7. Élelmi rost

A mustármag az élelmi rostok nagyszerű forrása, melyek javítják az emésztést, mivel a belek mozgását megkönnyítik – az egész anyagcsere megfelelőbben működik majd. A rosttartalom jól oldódik, így igen hatékonyan használható.

egeszseges_hajert_katt

Tudjon meg többet a rostokról!

8. Rák megelőzés újra

A mustármag szelén tartalma megfelelő ellenállást biztosít a rákos megbetegedések kialakulásával szemben. Köztudottan lassítja a rákos sejtek fejlődését és anti-oxidánsként is működik.

9. Vérnyomásra és menopauzára is jó

A mustármagban található tápanyagok, így a réz, a vas, a magnézium és a szelén a vérnyomás szabályozásában működik közre és megkönnyebbülést hoz menopauza idején.

10. Asztma

A mustármag hatása az asztmások számára is segítséget jelent. A réz, szelén, a vas és a magnézium, melyek megtalálhatók benne, képesek megelőzni az asztmás rohamokat.

A mustármag egy adagja – vegyünk 11 grammot egy adagnak – 52 kalóriát, 3 gramm zsírt, 1 mg nátriumot, 0 mg koleszterint, 2 gramm szénhidrátot és 3 gramm fehérjét tartalmaz. Érdemes élni vele!

Forrás: https://napidoktor.hu/


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.