Munka és harmónia – mindez otthon

Látszólag ellentmondás, ha arról beszélünk, egy dolgozószoba vagy dolgozósarok lehet pihentető is, pedig valójában csak arról van szó, hogy minél harmonikusabban érezzük magunkat benne.

A munka önmagában is gyakran stresszhelyzetet teremt, ezért fontos, hogy ne fokozzuk azzal, hogy kényelmetlenül érezzük magunkat a munkahelyen. Ez persze nagyon sok esetben nem megvalósítható, ám ha otthon dolgozunk, és valóban rajtunk múlik, hogyan rendezzük be a munkára fenntartott szobát vagy egy másik helyiségből „lecsípett” sarkot, akkor az a legkevesebb, hogy a saját ízlésünket is érvényesítjük benne.

A hangulatra ez esetben két fő tényező hat: a bútorok anyaga és színe. Hogy csak a legegyszerűbbet említsük, a fém- és üvegalapú bútorok merevebbek, kissé hűvösebbek, míg ha natúr vagy lakkozott fából készült bútorokkal rendezzük be a dolgozószobát, az már önmagában is barátságosabb, melegebb hatást kelt.

Ennél némileg összetettebb kérdés, hogy vajon milyen szín domináljon? Vegyük elsőként a kéket. A kék szín önmagában a hideg színek közé tartozik, ám remek alapot ad az egyéb kiegészítőknek, például ha sárgával kombináljuk, laza, fiatalos és lendületes érzetet nyújt. Ráadásul a kék a hűvösségével nyugtat is, tehát egy ilyen környezetben biztosan kevésbé stresszes maga a munkavégzés. Ha pedig pirossal bolondítjuk meg, az dinamizmust visz a kiegyensúlyozott alapba.

munka

A zöld mindig a természetet hozza a szobába, és ez a dolgozósaroknál sincs másképp. Ha az úgynevezett földszíneket – zöld, barna, bordó – használjuk, az kicsit olyan, mintha behoztuk volna a természetet a lakásba, felfrissít és megnyugtat, biztonságot ad.

Ha a falak és a bútorok színét nem tudjuk könnyen megváltoztatni, akkor változtassunk a kiegészítőkön! Rakjunk színes irattartót, tolltartót, faliképeket az íróasztal köré, ez ösztönzőleg hat a munkavégzésre is és a kedvünket is feldobja. Ráadásul ha magunk készítjük a kiegészítőket, abban kreativitásunkat is kiélhetjük, például készíthetünk színes kartonból montázst egy natúr fakeretbe foglalva, és tényleg egyedi lesz az irodánk!

A túl élénk vagy túl tarka irodától viszont óvakodjunk, főleg, ha a dolgozósarokban nemcsak egyedül dolgozunk, hanem ügyfeleket is fogadunk. A piros, a lila, vagy a tarka ugyanis feszültséget kelt, és csak kevesen vannak, akik nem érzik kényelmetlennek.

Forrás: