Milyen színeket használjunk ősszel az otthonunkban?

Elérkezett az ősz, így ilyenkor az őszi nagytakarítás keretén belül kicsit változtathatunk a lakás hangulatán is. Mivel a nyári holmikat nagyrészt elpakoljuk, miért is ne hoznánk új, most divatos őszi színeket a szobákba?

őszi színek

Gyönyörű színárnyalatokkal örvendeztet meg bennünket a természet ilyenkor ősszel. Egy kis fantáziával becsempészhetjük az évszak kellemes árnyalatait otthonunkba is, így teremtve az időjáráshoz és hangulatunkhoz passzoló enteriőrt.

A lehűléssel együtt szervezetünk is igényli a meleg holmikat, így a vastagabb és melegebb hatású drapériák kerülhetnek előtérbe. Az őszi, melegre asszociáló színek éppen illeszkednek ehhez, hiszen a sárgás, narancsos és vöröses színek, valamint a mély barnák az otthonosság érzetét keltik, barátságos és hívogató, kellemesen kuckós hatást keltenek.

A divatos őszi színpaletta

Ha az egyes évszakok jellegzetes színeit használjuk egy helyiségben, akkor harmonikus lesz a végeredmény. Az alapszínnek (például a fal színének) válasszunk egy semleges és visszafogottabb árnyalatot, és a kiegészítőkön (kisebb felületeken) éljük ki fantáziánkat erőteljesebb tónusokkal. Fehéret és feketét lehetőség szerint ne használjunk, ezekkel várjuk meg a telet, ahol alapszínként funkcionálhatnak majd!

Sárgák: alapszínként választhatunk tojáshéj árnyalatot, kiegészítő színként pedig kukoricasárgát, arany- vagy borostyánsárgát, esetleg zöldessárgát

Narancsszínek: elsőként talán a sütőtök jut eszünkbe ilyenkor, amely már önmagában is remek kiegészítő lehet

Vörösek: például paradicsompirosat, rozsdavöröset, bordót, rezet, és a mahagónit választhatunk ősszel

Barnák: khaki, tejeskávészín, homok, bronz, csokoládé, vagy a természetes fa árnyalatok

2015 őszének legfrissebb befutói

A Pantone  – a színek és színrendszerek, valamint a színkiválasztás és színhelyesség világszerte ismert szakértője – minden évben kiválasztja a legdivatosabb színárnyalatokat. Ezeket az évszaknak megfelelően is frissíti, így a divattervezők és a lakberendezők naprakészen, a legutolsó divat szerint alkothatnak. Az idei ősz abszolút befutói egy változó, színes tájra emlékeztetnek, amely a természetestől a merész tónusokig alakul át.

őszi színek

Fotó: www.pantone.com

Íme a tíz fantáziadús elnevezésű színárnyalat:

Szárított fűszer: ez a földközeli, természetes árnyalat az olíva zöldjére emlékeztet, de a szafari színeket is eszünkbe juttathatja.

Sivatagi zsálya: egy időtálló zöldesszürke szín.

Viharos szürke: mintha a viharos, szürke égre tekintenénk fel, olyan hatást kelt ez az erőteljes kékesszürke.

Nyers tölgy: A tölgyfa kéreg alatti nyers részére utaló árnyalat lágy és kellemes, meleg hatású. A bőr lakástextilek egyik jellemző, kifinomult tónusa.

Marsala: téglavörös, vagy borvörös, amely az év színe lett (részletesen a cikk végén írunk róla).

Vizcayai-öböl kékje: friss és elegáns kékeszöld, amely a Franciaország és Spanyolország mentén elterülő öböl vizének színét idézi.

Tükröződő tó: ez a kékesfekete olyan, mint egy nagyon mély tó, nyugalmat sugároz és elmélkedésre csábít.

Kadmium narancs: a 60-as és 70-es évek színvilágát idéző vidám és játékos árnyalat.

Kasmír rózsa: elegáns és puha halvány rózsaszín.

Ametiszt orchidea: vibráló, érzéki és titokzatos lila.

marsala

 Forrás: hazforum.hu/Fotó: www.pantone.com

Forrás: https://napidoktor.hu/