Levélmintás töklámpás – az ideális vendégfogadó!

Szeretnénk egy igazán hívogató, hangulatos töklámpást a verandára, az ajtóba, a teraszra? Két ügyesen kifaragott tök rendkívül mutatós, melegséget árasztó vendégcsalogató. Hogyan készítsük el őket?

Nem hiányozhatnak a töklámpások Halloween-kor a házból! Ha más nem, ezek rendkívül könnyen teremtenek hangulatot, különösen, ha alkonyodni kezd és meggyújtjuk a bennük levő gyertyát.

Ha igazán szépséges, vendégcsalogató töklámpás-párra vágyunk az ajtó két oldalára vagy akár a teraszra, faragjuk ki a levélmintás tököket. Lássuk, hogyan valósítsuk meg őket lépésről-lépésre!

Szerezzünk be két méretesebb darabot, amelyeknek a „feneke” is nagy. Fogjunk egy recés kést és a szártól kb 5 centiméterre vágjuk ki a tetejét, kör formában. Erre később szükség lesz. Távolítsuk el ezt a „fedelet” (később majd visszatesszük), majd lapátoljuk ki a tök belsejét kézzel és egy méretesebb kanállal. Minél jobban „takarítsuk ki”, nekünk ugyanis egy vékony falú tökre van szükségünk. Így egyszerűbben belefaraghatjuk a levélformákat.

Nyomtassuk ki a választott levélformát – nagyítsuk fel annyira, hogy igazodjon a tök méretéhez. Festőszalaggal rögzítsük a tökre a papír mintát: fusson körbe a tök közepén.

halloween2

Legegyszerűbb egy kifejezetten tök faragására alkalmas szerszámmal dolgozni, de recés késsel is menni fog. Kövessük a levelek formáját a faragás során. Ha egy résszel elkészültünk, ragasszuk arrébb a papírt. Haladjunk körbe a tökön, míg mindenhová bele nem faragjuk a mintát.

A tököknek két tartója lesz, ezeket töltsük fel minél jobban földdel vagy egyéb anyaggal, hogy biztosan álljanak a lábukon. Mielőtt mindkét töklámpást a helyére rakjuk, helyezzünk el őszi leveleket is a tartón. Legmutatósabb akkor lesz az összhatás, ha a tökbe faragott levélminta hasonlít az alapul szolgáló levelekhez – már ami a formáját illeti.

Mielőtt a vendégek megérkeznek, emeljük le a tök „fedelét”, rakjuk bele a meggyújtott gyertyát és helyezzük vissza a tetejét!

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás: