Lehetünk biztonságban az irodában?

Az iroda azon helyiségek közé tartozik, ahol napjaink legnagyobb részét töltjük. Itt dolgozunk, cserélünk eszmét a kollégákkal, kávézunk és olykor partit is rendezünk. De vajon mennyire egészséges sokat a helyiségben tartózkodni?

Az iroda, ahol napjaink nagy részét eltöltjük, természetesen fel van takarítva, csiszolva, fényesítve, még az illata is vonzó lehet. Hasznos és mutatós szerkentyűk biztosítják, hogy elláthassuk a munkánkat, kapcsolatot tartsunk egymással.

Csakhogy ezek a csodálatos szerkentyűk könnyedén változtathatják át az élő teret halottá, ahol a valódi interakció az agyak között zajlik, egy kiterjedt elektromágneses mezőben. Figyelmet kell fordítanunk arra, hogy a térben, ahol sok időt töltünk, ne szennyezzük szervezetünket, agyunkat és kapcsolatainkat sem!

iroda1

1.Levegő

Milyen az irodában a levegő minősége? A beltéri levegő szennyezettsége igen veszélyes ránk nézve. Miről van szó? A beltérben összegyűlő szennyező anyagok a következők:  szemcsés anyagok, melyek port, füstöt, pollent tartalmaznak, valamint tüzelőberendezésekből származó részecskéket, ugyanígy azonban biológiai részecskéket is, melyek az apró organizmusokból származnak: por atkákból, baktériumokból és penészgombákból.

A gáznemű szennyező anyagok, melyek szintén égési folyamatokból származnak, de gáz formában léteznek, olyan dolgokból kerülnek a levegőbe, mint a ragasztók, festékek, takarítószerek, növényvédő szerek.

iroda2

Még a központi fűtés és a hűtési rendszerek, sőt a párásító sem zárható ki, mint a belső tér szennyezője. A külső levegő mennyisége, mely bekerül a helyiségbe, ugyancsak szerepet játszik abban, milyen hatásuk van ezeknek a szennyeződéseknek az egészségünkre. Ha túl kevés levegő áramlik kívülről be, a szennyező anyagok egészségügyi kockázatot jelentenek. Egyes időjárási körülmények csökkenthetik a beltérbe bejutó levegő mennyiségét és a szennyező anyagok csak még jobban „beépülnek” közvetlen környezetünkbe.

2.Vezeték nélküli eszközök

A mobiltelefon-használók eleve ki vannak téve a magas szintű rádiófrekvenciás sugárzásnak, ami jelentősen magasabb, mint ami általános környezetünkben megtalálható. Ennek az oka elsősorban, hogy a fejhez közel használjuk őket és a nagymértékű energiát közvetlenül az agyba „teszik le”. Alapvetően a mobil egy rádió, amely rádiófrekvenciás jeleket küld egy távoli bázisállomásra – ahogyan a központi idegrendszerünkbe is. A mobiltelefonok kétféle jelet generálnak, közelit és távolit, természetesen a közelivel van nagyobb gond, mivel ez 10-12 centiméterre generálódik a telefon antennájától. Könnyen behatol az agyi szövetekbe és egyéb szervekbe, így a csípő csontba, ahol a testünk vérsejtjeinek 80 százalékát „gyártják”.

iroda3

Közel 20 évvel azután, hogy megjelentek ezek a kommunikációs eszközök, most jutunk el abba az időszakba, amikor az eddig lappangó rákbetegségek felszínre törnek és tudományos bizonyítékok gyorsan rávezetnek minket arra, hogy ezeknek az eszközöknek a használata kapcsolatban lehet a komoly egészségügyi problémákkal. Svéd kutatók nemrég kimutatták a népesség meglepő és következetes egészségügyi romlásának folyamatát, mely egybeesett a vezeték nélküli kommunikációt elősegítő tornyok telepítésével és a mobilhasználat elterjedésével az országban.

Vagyis, a mikrohullámokat az égből lehozták az utcára, az elektromos mezőt saját környezetünkbe juttatva, melyek teljesen idegenek a szervezetünk számára és a testünk ennek megfelelően is reagál: betegségek kifejlődésével. Ugyanez igaz lehet minden vezeték nélküli eszközre, a Wi-Fire is, hiszen ezek szintén mikrohullámú jeleket sugároznak.

young housewife cleaning

3. Természetes tisztítószerek

Nem árt az irodai tisztítószerek megfelelő megválasztása sem. Ahelyett, hogy durva vegyi anyagokat használnak takarításhoz, célszerű természetes alternatívák közül válogatni. Törekedjünk arra, hogy csökkenjen a környezetünkben levő mérgező anyagok mennyisége! A szintetikus tisztítószerekkel több rosszat okozunk, mint jót, hiszen számos tisztítószer tartalmaz ártalmas vegyi anyagokat, így klórt, fluort, glikol-étert, naftát, kerozint, melyek ismert neurotoxinok és központi idegrendszer-károsítók.

Búcsú Adrienn

Forrás: