Kupakból dekoráció, sörösüvegből üdítős pohár

Úgy gondoljuk, rég meg kellett volna szabadulni attól a sok régi sörösüvegtől, kupaktól, kefétől, flakontól? Nem feltétlenül. Újrahasznosíthatjuk őket egészen egyedi módon!

Amikor a háztartás szóba kerül, két általános igazság létezik. Vagy túlzott mennyiségben fogunk felhalmozni szükségtelen dolgokat, vagy úgy érezzük, ki kell cserélni azokat vadonatújakra. A férfiak egy része azonban elfelejti a tényt, hogy az első lehetőség megoldás lehet a másodikra. Hogyan használhatnánk fel régi dolgainkat hatékonyan és ötletesen, miközben pénzt is megspórolunk?

Az alábbi csináld magad-tippek kiválóak arra, hogy lássuk, ha egy új holmira van szükségünk, előbb érdemes megpróbálkozni a régivel és utána vásárolni…

1.Kendők: ha csak nem gazdálkodóként vagy cowboy-ként éljük mindennapjainkat, a mintás kendők, melyeket utoljára az egyetemi kollégista buliban viseltünk, haszontalan dolognak tűnnek. Szerencsére – különösen, ha nyári időszak előtt állunk -, ezek a kiegészítők jól illenek a szezon könnyed ruháihoz. Vasaljuk ki őket és hajtogassuk össze, majd illesszük a zsebünkbe. A meleg időjárás mindig megenged egy kis lazaságot és könnyed, szokatlan megjelenést!

2.Hangszórók: a ’90-es években népszerű hangszórókat manapság aligha hasznosíthatjuk – gondoljuk. Valószínűleg a középiskolás éveink óta parkolnak valahol a padláson. Csakhogy a méretes, fa hangfalak ma is képesek mély, gazdag hangzást biztosítani, csupán ki kell cserélni bennük a belső részeket. Így a retró jellegű hangfalakkal igen jól járunk, mutatós dekorációnak sem utolsók!

3.Régi műanyag flakonok: kinél ne halmozódott volna fel az idők során jó néhány? Persze könnyen megszabadulhatnánk tőlük, de mi lenne, ha ehelyett koktél tárolókat készítenénk belőlük kempingezéshez? A kempingezés és az iszogatás is élmény, ráadásul külön előny, ha nem kell súlyos üvegeket cipelnünk magunkkal a koktélok elkészítéséhez. Keverjük ki őket még otthon a szükséges italokból, majd tároljuk a hűtőben az újra felhasznált, kimosott műanyag flakonokban.

4.Régi kefék: semmi sem bizonyítja jobban, hogy tipikus férfiak vagyunk, mint a hétvégi elvonulás a műhelybe „bütykölni”. De még ha nem is, egy régi, kimustrált kefe újratervezése eszköztartónak tökéletes elfoglaltság! Sokkal mutatósabb és ötletesebb, mint egy átlagos tároló az asztalon vagy a fürdőszoba polcán. Az újrafestett, megtisztított kefébe aztán beleállíthatunk fejjel lefelé ollót, vonalzót, tollat, körzőt vagy szikét is, tetszés szerint, attól függően, milyen helyiségbe kerül.

kefe_mint_eszkoztarto

5.Farmer: a farmeranyag a legtartósabb, ezért ha valahol véletlenül elrepedt vagy elszakadt a nadrágunk, teljesen új vásárlása helyett egy másik, ugyanolyan színű farmeranyaggal nyugodtan kiegészíthetjük – természetesen belülről varrva hozzá a toldást, hogy ne látsszon. Egyébként ha látszik is, a divat időről-időre változik, tehát előfordul, hogy a toldott darab kifejezetten divatos lesz. Ne feledjük, hogy a kimustrált farmereket a ház körüli teendőkhöz is kiválóan felhasználhatjuk, hiszen arra éppen megfelelő ez az öltözet.

6.Legókból eszköztartó: mindenkit felvillanyoznak a szokatlan, vidám kiegészítők a lakásban! Ha van egy csomó színes legókockánk, amellyel mostanság senki sem fog játszani, poroljuk le őket és építsünk belőlük egy hosszúkás evőeszköztartót a konyhába!

7.Elhasznált CD-k: egyes CD-ket soha többé nem fogunk használni, de a kollekciót újrahasznosíthatjuk más célra. A csillogó CD-k elég modernek és elegánsak például ahhoz, hogy második életükben abszolút funkcionális eszközzé váljanak: támasztóként szolgálhatnak, iPhone dokkolóként. 4-5 lemez elég hozzá, hogy elég magas legyen. Így amikor a CD-k oldalán fúrunk egy lyukat és bevezetjük az USB kábelt (fejjel felfelé), középen remekül megtartja majd a telefont. Lényeges, hogy szorosan álljon, így a készülék biztosan stabil marad töltődés közben.

elhasznalt_cedekbol_iphone_tarto

8.Biciklis eszközből kulcstartó: valljuk be, a kulcsok csörögnek, nehezek és mindig leesnek, amikor nem kéne, ráadásul kuszaságot alkotnak egymással. Keressünk hát egy régi szerszámot, például egy bicskát vagy már nem használt biciklis eszközt,amelyet szétszerelhetünk és középre a kulcsokat rakosgathatjuk egymás mellé. Tökéletesen használható, csendes és praktikus kulcstartót kapunk! Zsebbe, táskába és övre egyaránt rakhatjuk.

biciklis_eszkozbol_kulcstarto

9.Régi kupakok: a régen gyűjtögetett sörös kupakoktól sem kell megszabadulni. Készíthetünk ugyanis belőlük poháralátétet vagy egyedi dekorációt a szobába. Két műanyag lap közé helyezve, eredeti formájukban megtartva őket igen mutatós alátéteket készíthetünk belőlük, amivel öröm lesz villogni a barátok előtt! Ha azonban kilapítjuk valamennyit, készítünk számukra egy talapzatot – például egy betű formát hungarocellből -, majd ráragasztgatjuk őket tetszés szerinti sorrendben, remek dekorációt kapunk, melyek a polcra is kirakhatunk egyedi darabként a nappaliban!

kupakokbol_diszites

10.Régi sörösüvegek: könnyedén varázsolhatunk mutatós, egyedi poharakat régi sörös üvegekből. A kiválasztott üvegeket kössük körbe a nyakuktól kissé lejjebb 5-6-szor zsinórral, hogy megadjuk a leendő pohár magasságát. Majd tegyük a hideg vízzel teleengedett mosogató tál fölé, és a szikráztatóval kezdjük el égetni a zsinór feletti részt. Legyünk óvatosak! A kezünk legyen egészen az üveg nyakánál, nehogy megsérüljünk. A hő hatására az üveg kettéválik a megadott helyen és a kész pohár a vízbe pottyan, így nem törik el. Az élesen maradt széleket csiszoljuk le.

sorosuvegbol_divatos_pohar

Forrás: https://napidoktor.hu/index