Készítsünk illatos potpourrit saját kezűleg

Szeretné, ha otthonában olyan illat lenne, mintha egy virágos réten sétálna? Akkor a potpourri elhozza önnek, a szürke téli napokon is a nyár illatát.

A levegőillatosítás szokása nem új keletű dolog: amíg Indiában füstölőket gyújtottak, addig a viktoriánus Angliában cserépedénybe helyezett illatos virágszirmokat rothasztottak (innen ered a potpourri elnevezés is, mely rothasztóedényt jelent). Az újrafelfedezett, növényi részekből összeállított szobai illatosító keverék egyszerűen elkészíthető, mi több, a saját készítésű keverék nagy eséllyel különlegesebb és frissebb, mint a boltokban kapható elfekvő készletek.

potpourri1000

A potpourriban minden illatos növényrész és mutatós termés szerepelhet: a kertben termett levendula, rozmaring, bazsalikom, rózsaszirom, virágfejek, bogyók, meggylevél, továbbá citromhéj, narancshéj, fahéj, ánizs, szegfűszeg, gyömbér, vaníliarúd. A mixelésnek csak a fantáziád szab határt!

Jól mutatnak együtt a különböző színárnyalatú virágszirmok: a szarkaláb sárga, rózsaszín vagy kékes-lilás virágai, a levendula jellegzetes illatú virágfüzérei vagy a lóhere gömbvirágzata. Az illatos levelek közül használhatsz babérlevelet, citromillatú muskátli levelét, a termések közül borókabogyót.

Ha a virágszirmokat, leveleket és a citromhéjat rácson szárítod meg, az körülbelül 7-10 napot vesz igénybe. A radiátor tetején gyorsabban megszáradnak. A szárított leveleket és a virágszirmok egy részét szétmorzsolhatod, de például a rózsaszirmok nagyon szépen mutatnak egyben hagyva.

potpourri21000

A keveréket töltsd jól záródó üvegbe, majd tetszés szerint csepegtess bele illateszenciát (például levendulaolajat, rózsaolajat, indiai citromfűolajat, narancsolajat, jázminolajat), és fedd le. Az edényben az illatok 5-6 hét alatt összeérnek, ha rendszeresen forgatod az edényt és tartalmát.

A kellemes illatot árasztó, kész keveréket egy szép tálba helyezve hagyd szabadon párologni. Ha a lakásban terjengő finom illat gyengülne, a potpourri néhány csepp illóolajjal bármikor felfrissíthető.

Forrás: