Készítsünk emlékkönyvet egyedi alkalomra!

Szeretnénk szép formában eltenni az esküvői meghívókat, a kisgyermekünk születésekor érkezett lapokat, vagy bármilyen más, hasonló jellegű emléket? Scrapbook formájában megtehetjük!

Míg évekkel ezelőtt csupán a hagyományos emlékkönyvekbe írogattunk egymásnak baráti és megható üzeneteket – az emlékkönyvbe versek kerültek és rajzok, kisebb-nagyobb sikerrel -, manapság divat lett a scrapbook készítése is. Nem kell hozzá más, csak a már meglevő üzenetek, képeslapok, fényképek felhasználása, némi dekorációval, írással, rajzzal kiegészítve.

emlékkönyv

Kiválóak arra is, ha különleges emlékkönyvet szeretnénk készíteni egyedi alkalomra vagy ajándékba – akár saját magunknak az esküvői meghívókból, akár másokéból magunknak, vagy gyermekünk részére összeállítani egy kedves kis emlékkönyvet azokból a lapokból, amelyeket a születésekor kaptunk. Lehetnek azok köszöntő képeslapok is. Bármilyen anyagot felhasználhatunk, az eredmény hasonló szépség lesz! Egy igazán mutatós emlékkönyv, amit – akár a hagyományosat – jó lesz fellapozni évek múlva.

Nem kell mást tennünk, mint lyukasztóval ejteni két lyukat a képeslapokon, papírlapokon, melyeket be kívánunk fűzni az emlékkönyvbe – az alja és a fedele keményebb papírból készüljön, lehet akár cikk-cakkos is a széle, hogy mi lesz ráírva, azt mi döntjük el. Külön papírból vághatjuk ki a betűket, ragaszthatunk rá matricát vagy rajzok is kerülhetnek rá.

scar5

A scrap book akár roskadozhat is a díszítésektől, a külön ráaggatott, ráragasztott vagy kidomborodó dekorációktól, a lényeg az, hogy amikor egymásra illesztjük őket és összekapcsoljuk a karikákkal, az eredmény kielégítő és ne túlságosan vastag, kezelhetetlen legyen.

Az emlékkönyvbe rajzok és képeslapok mellett minden üzenet bekerülhet, melyet egy szeretett személytől kaptunk – kreatívan elrendezve, miközben az emlékkönyv középen fog nyílni, akár masnival összekötve. Ilyen esetben két oldalt lesz rögzítve a fedél és az alsó rész spirálos megoldással.

Összeállíthatunk karácsonyi emlékkönyvet is, amelybe az üdvözlőlapoktól kezdve a recepteken át a napok múlását jelző dekorációkig bármi belekerülhet. A naptár, mint borítódekoráció, kifejezetten stílusos egy ilyen témájú scrapbookra!

guest book 2

Bármilyen téma lehetőséget szolgáltathat arra, hogy emlékkönyv készüljön belőle – újságkivágásokkal, levelezőlapokkal, képekkel, matricákkal díszíthetjük, sőt scrapbook-formában készülhet dekoratív doboz is, amelybe összetekert papírokat, kottákat vagy bármi egyebet tárolunk.

A különféle anyagok, textilek, szalmából készült motívumok, textil masnik, rózsák, szívecskék mind alkothatják az emlékkönyv lapjait, nagyon mutatósak tudnak lenni a megfelelő környezetben. Ne tartson vissza bennünket, hogy szívesen keverjük a mintákat és a színeket – lehet a képek, üzenetek háttere csíkos és pöttyös egyben, elosztva például úgy, hogy a felső rész csíkokkal, az alsó pöttyökkel lesz tele, mint ahogyan a falon is szokás két színt alkalmazni.

guest book 3

Romantikus emlékkönyv-összeállítást készíthetünk gyermekünk táncos fellépéseiről, táncruhás pózolásairól – köré mehet csipke, papírból kivágott virágok, nőies motívumok. Az emlékkönyvbe versek is kerülhetnek persze, ne fogjuk vissza magunkat, bármi lehet mutatós és harmonikus! Érvényesüljön az a fantázia!

Forrás: