Készítsünk chipset házilag!

Nagyon szórakoztató dolog otthon, saját kezűleg chipset készíteni, és sokkal ízletesebb, mit a boltban vett feldolgozott, csomagolt termék.

A burgonya chips-et könnyű elkészíteni, kevés erőfeszítést igényel, családunkkal és barátainkkal együtt élvezhetjük ezt a hagyományos csemegét.


Amikre szükségünk lesz:

  • Két közepes méretű burgonya
  • Legalább negyed liter olaj
  • Só és kedvenc fűszereink
  • Papírtörlők
  • Egy lábas vagy olajsütő
  • Egy éles kés vagy szeletelő
  • Burgonyahámozó (ha szükséges)

Először hámozzuk meg a burgonyákat. Hámozzuk az üres mosogatóban elhelyezett szemetes zacskóba, így könnyebb a takarítás utána. Egy éles késsel óvatosan szeleteljük fel a krumplikat addig, amíg egy csomó szép, vékony szeletet nem kapunk. Minél vékonyabbak a szeletek, annál ropogósabb lesz a chips.

Öntsünk olajat egy serpenyőbe és forrósítsuk 190°C-ra, majd lassan helyezzük bele a burgonyaszeleteket egy fogóval. Ne hevítsük túl az olajat, mert kifuthat a serpenyőből, vagy egyéb veszély merülhet fel. Ne feledjük, nem mulatságos, ha ránk vagy a barátainkra csapódik a forró olaj. Legyünk óvatosak!

chips2

A burgonyaszeletek mindkét oldalát süssük sötét-aranysárgára. A kész chipsdarabokat szedjük ki tányérra tett papírtörlőkre, amelyek felszívják a fölösleges olajat. Sózzuk meg és fűszerezzük ízlés szerint. Ízesíthetjük őrölt borssal, fokhagymával, reszelt sajttal, szalonnadarabkákkal, sőt használhatunk némi metélőhagymát is.

Ha szeretnénk kicsit feldobni a hagyományos chipset, használjunk édesburgonyát, vagy vágjuk a szeleteket más formájúra. Megpróbálhatjuk vajban is kisütni. Bárhogyan készítjük, nagyon ízletes lesz mindaddig, amíg nem térünk el túlságosan az eredeti sütési technikától.

Forrás: https://napidoktor.hu/