Kerti munkák kora ősszel!

Bár a nyárnak már vége, a kerti munkáknak még koránt sincs vége. Számtalan apró feladat vár ránk, ha azt szeretnénk, hogy jövőre is gyönyörű legyen a kertünk

Ha még nem tettük meg, az elnyílt és elszáradt egynyári virágokat szedjük ki az ágyásokból, aprítsuk fel és mehet a komposztra, hiszen így kiváló minőségű talaj lesz belőle a következő évre.

Az évelő növényeket vágjuk vissza, de érdemes párat megtartani, hiszen a termés jó lesz a madaraknak, és a zúzmarás dér csípte hajtások pedig  nagyon szépen mutatnak ősszel.

A fűféléket is érdemes visszavágni, ám ebből is meghagyhatunk néhány tövet, mert ezek is nagyon mutatósak ősszel a zúzmarás kertben. Akinek a kertjében rózsatövek vannak, sürgősen kezdje el felkupacolni a tövüket, hogy a téli fagyás ellen megvédje a növényeket.

Még most is találhatunk virágot a rózsabokron, ezeket vágjuk le és vigyük be a lakásba, így egy kis nyári hangulatot csempészhetünk otthonunk falai közé.

Ha új fát, cserjét, évelő növényt vagy kétnyárit szeretnénk kertünkbe ültetni, még most megtehetjük, de ne felejtsük el a fiatal növényeket megvédeni a téli kemény fagyoktól.

A dáliákat, kánnákat és más fagyérzékeny növényeket szedjük fel és vigyük be őket védett helyre, jövő tavaszig, de a tulipán, jácint és nárcisz hagymákat most érdemes kiültetni a kertbe. A leander és hibiszkusz sem bírja a téli hideget, így az összes ilyen mediterrán dísznövényt vigyük be a téli szálláshelyükre, egy kb. 15 fokos világos helyiségbe.

kökert

A szobanövényeket már rég be kellett vinni a szobákba, ha kint marad valamelyik, komoly fagykárokat szenved.

A füvet is érdemes még egyszer utoljára levágni, a fűnyesedéket pedig szedjük össze és dobjuk a komposztra. Ha van, mér félérett komposztunk, azt nyugodtan terítsük szét a kert fái köré, vagy az üresen maradt virágágyásokban.

A kerti tavat is most érdemes kitakarítani, és ha van benne olyan vízinövény, amely nem télálló szedjük ki, és vigyük be védett helyre, majd engedjük le a vizet a kerti tóból.

kerti tó

Gondosan tisztítsuk meg a kerti szerszámokat, ha szükséges élezzük meg a kapát, vagy a metszőollót, majd így tegyük el őket a szerszámos kamrába. A kerti locsoló tömlőt is ürítsük ki, tekerjük össze, majd tegyük el a fűnyíró mellé.

Az üresem maradt virág és zöldség ágyásokat, vessük be fehér mustármaggal, amely kiváló zöldtárgya lesz, majd amikor a kikelt növény eléri a 10-15 cm magasságot, forgassuk be a növényt a talajba, és hagyjuk ott lebomlani.

A lehullott falevelet gyűjtsük össze, a levágott növényi részekkel együtt, és vagy tegyük ezt is a friss komposztra, vagy terítsük szét a kertben és hagyjuk egyszerűen lebomlani.

Tehát ősszel sem pihenhetünk, hiszen számtalan kerti munka vár ránk az őszi napsütésben is.

Forrás: https://napidoktor.hu/