Innovatív könnyűbeton-acél panelek kutatásfejlesztése

A TDT TECHNOLOGY HUNGARY Korlátolt Felelősségű Társaság eredményesen pályázott az Új Széchenyi terv keretén belül megjelent Kutatási és Technológiai Innovációs Alap Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása (KTIA 2013-PIAC_13) tárgyú pályázatán.

A TDT Technology Hungary Kft. kutatás-fejlesztésre alakult, hazai tulajdonú projektcég. Célkitűzései között szerepel a magyar szellemi alkotások gondozása, és piacérett termékekké, szolgáltatásokká, technológiákká, prototípusokká való fejlesztése. Jelenleg az innovatív könnyűbeton-acél panelek ügyét karoltuk fel, és próbáljuk ezzel – a sikeres kutatásfejlesztési projekt után – a világpiacot megcélozni.

Jelenleg a könnyűbeton-acél panelek kutatásfejlesztésével, és a kezelt mészhidrát tartalmú egyedi újrahasznosított alapanyagokból is gyártott és később újból újra hasznosítható könnyűbeton acélszerkezetbe öntésének vizsgálatával foglalkozunk. Az eredményekből olyan panel elem kutatása a cél, amely alkalmas nem éghető, kiváló hőszigetelő és A+ besorolású passzív épület panel elem kialakítására, ahol a teherhordó szerkezet az acél váz és a kitöltő anyag maga a hőszigetelő könnyűbeton.

A könnyűbeton-acél panel kutatás fejlesztése lehetőséget biztosít olyan újszerű gondolkodásra az építőiparban, mint a panelizált házgyár gondolata. Az építőipar így újrahasznosított alapanyagból passzív ház tulajdonságokkal egyenértékű gyorsan és gazdaságosan megépíthető könnyűszerkezetes házépítés alapkövét a helyszínre szállítható panel elemet kapja meg. A panel a speciális könnyűbeton-acél panel bontásakor ismét újrahasznosítható. Ezzel a panelizációval az építőipar hozzájárulhat az ország CO2 kibocsátásának jelentős csökkentéséhez és az élhető környezet kialakításához.

A szabványos méretezési eljárás kidolgozásával együtt dolgozó kezelt mészhidrát tartalmú és egyéb speciális alap adalék anyagot tartalmazó könnyűbeton – vékony falú szerkezeti elemből készült falpanel statikai és szeizmikus méretezéssel elérjük, hogy a tervező építészmérnökök részére biztosítsunk olyan alap tervező programot, amelynek segítségével könnyűszerkezetes épület esetén vagy az acél tartalmat csökkenthetjük jelentős mértékben, vagy egy emelettel magasabb szintet is tervezhetnek a tervező mérnökök.

56

A TDT TECHNOLOGY HUNGARY Korlátolt Felelősségű Társaság eredményesen pályázott az Új Széchenyi terv keretén belül megjelent Kutatási és Technológiai Innovációs Alap Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása (KTIA 2013- PIAC_13) tárgyú pályázatán.

Célunk, hogy az átfogó kutatás eredményei egy komplex innovációs eljárásként járuljanak hozzá egy olyan könnyűbetonacél panel elem kifejlesztéséhez, amely nem éghető, kiváló hőszigetelő A+ besorolású, újrahasznosítható és környezetbarát. Mérnökcsapatunk és a projektben résztvevők szakmai irányításáról Dr. Dunai László dékán vezetésével a BME oktatói gondoskodnak.

A projektben 13 mérnököt/műszaki felsőfokú végzettségű kollégát foglalkoztatunk, valamint 8 technikust, akik a manuális kísérletek és vizsgálatok végrehajtásában nyújtanak segítséget.

A projekt címe: „Innovatív könnyűbeton-acél panelek kutatásfejlesztése”

A projekt megvalósításának helyszíne: 1095 Budapest Soroksári út 110.

Projekt indítása: 2013. 11. 01.

Projekt zárása: 2015. 04. 30.

Elnyert támogatás összege: 449.791.500 Ft

A döntés dátuma: 2013. 11. 18.

Forrás: