Íme a világ legvadabb fesztiváljai

A világ számos országában, városában találkozhatunk érdekes, szokatlan vagy olykor egészen őrült ünnepekkel és fesztiválokkal.

Rendkívüli élményekben gazdagodhatunk, ha éppen augusztus végén Buñolban tartózkodunk (így biztosan nem kerüljük el a valenciai paradicsomháborút), esetleg február elején Ivreában (ahol garantáltan „belekóstolhatunk” a narancs-csatába), netalántán januárban Észak-Karolinában.

Mindenesetre jól nézzük meg a naptárban, hogy az adott időpontban az általunk kiszemelt országban milyen fesztivál kerül megrendezésre, nehogy váratlan meglepetésben legyen részünk!

La Tomatina fesztivál, helyszín: Buñol, SPANYOLORSZÁG

Minden év augusztus utolsó szerdáján rendezik meg Buñolban (Valencia) Spanyolország egyik legőrültebb fesztiválját, a La Tomatinát. A város főterén reggel hét órakor már gyülekezik a csatára elszánt és kiéhezett tömeg, akik szédülten követelik a paradicsomot a „Tomate, tomate queremos tomate!” felkiáltásokkal.

003316120_tomatina.jpg.jpg_orig utisugo.hu

Kép: utisugo.hu

A fesztivál története feltehetően 1945-ben kezdődött: a város főterén felvonulást rendeztek, ahol a legenda szerint fiatalok estek egymásnak. Fegyvernek a közeli zöldségesstand árukészletét, főleg paradicsomot használtak.

A dobálózásnak a rendőrség vetett véget, de annyira jól sikerült, hogy a következő évben a résztvevők már otthonról vitték a muníciót. A városvezetés igyekezett betiltani a „csatát”, de végül megadták magukat, így 1957-től már hivatalosan is évente megrendezik a fesztivált.

bp1 prafulla.net

Kép: prafulla.net

A La Tomatina fesztivál egy megszokott rituáléval kezdődik: először is egy jól bezsírozott oszlop tetejéről meg kell szerezni a felakasztott sonkát. Amikor ez sikerült, az összegyűlt tömeget vízzel lelocsolják, aztán jöhet a több mint 140 tonnányi érett paradicsom. Az őrület egy óra hosszat tart, mindenki dobál mindenkit és persze fürdik a boldogságban, na meg persze a paradicsomlében.

Fontos szabály, hogy csak összenyomott paradicsommal lehet dobálózni, de így sem árt a védőfelszerelés (szemüveg).  A buli végét gongszó jelzi, ekkor mindenki elvonul a folyóhoz, hogy megszabaduljon a piros ragacsos máztól.

A tisztálkodásban tűzoltók is segítenek vízsugárral. A helyszínt délután feltakarítják, majd egy évig minden megy tovább, mintha mi sem történt volna. Az utóbbi években annyira népszerű lett ez a fesztivál, hogy limitálták a résztvevők számát, így csak előre váltott jeggyel lehet a főtérre menni.

Up Helly Aa Fire Festival, helyszínLerwick, SKÓCIA

Minden évben több ezer skót gyűlik össze a Shetland-szigeteken található Lerwickben, hogy megemlékezzenek a térség viking örökségéről. Minden évben résztvevők és nézők ezrei jelennek meg a látványos Viking- és Tűzfesztiválon.

Az egész napon át tartó ünnepség során a helyiek viking ruhát és fényesen csillogó szárnyas sisakok öltenek magukra. Fejszékkel és pajzsokkal felszerelkezve, több mint 1000 fáklyával vonulnak végig a viking harcosok a városon.

viking-fesztival magazin.traveltime.hu

Kép: magazin.traveltime.hu

A rendezvény központi eleme az a viking hajó, amit a felvonulás során végighúznak a városon, majd a „viking harcosok” égő fáklyákat dobnak a gályára, ez a fesztivál leglátványosabb része. Miután a hatalmas lángokba borult hajó elégett, mulatság következik, a tömeg késő hajnalig viking-énekekkel és természetesen új sörrel múlatja az időt.

article-2531642-dailymail.co.uk

Kép: dailymail.co.uk

Albuquerque Nemzetközi Hőlégballon Fieszta, helyszín: Albuquerque, Új-Mexikó, USA

Új-Mexikó fővárosában, Albuquerque-ben rendezik meg minden évben a világ legnagyobb hőlégballon fesztiválját. A városban 1972 óta zajlik a népszerű esemény. A látványos Albuquerque International Balloon Fiesta alkalmával több száz hőlégballon ereszkedik fel a levegőbe.

ballonfesztivál04 network.hu

Kép: network.hu

A fesztivál története: A KOB rádió 1972-ben tartotta ötvenedik születésnapját, melynek alkalmából nagyszabású ünnepséget rendeztek. A rádió vezetője, Dick McKee egy hőlégballont szeretett volna használni, hogy még látványosabb legyen az esemény. Az ötletelés odáig jutott, hogy megpróbáltak világrekordot felállítani, és az 1972-ig ismert legnagyobb hőlégballonos összejövetel résztvevőinek számát túlszárnyalni, ez akkoriban 19 ballon volt. Végül csak 13 hőlégballonos gyűlt össze a rossz idő miatt, de a siker így is nagy volt, és évről évre megrendezték a ballonos találkozót, egyre több résztvevővel.

mertutaznijo.cafeblog.hu

Kép: mertutaznijo.cafeblog.hu

2000-ben már 1019 hőlégballon lebegett Albuquerque felett, de ennyi ballon felszállását már nem találták biztonságosnak, ezért később 750-re, 600-ra majd 500-ra limitálták a résztvevők számát. A fesztiválra rengeteg néző kíváncsi, legalább 800 ezer embert vonz a légi látványosság.

Szapporói hófesztivál, helyszín: Szapporo, JAPÁN

A szapporói hófesztivál Japán legnagyobb és legkülönlegesebb téli eseménye, melyet minden év februárjában hét napon át rendeznek meg a japán Hokkaidó szigetén fekvő Szapporó városában. Az alkotások témái egészen változóak. Jellemzően egy eseményt, híres épületet vagy személyt örökítenek meg. A rendezvény idén, a Csillagok háborúja ihletésű gigantikus hószoborral hívta fel magára a figyelmet.

79047_653030_1000x700 nlcafe.hu

Kép: nlcafe.hu

A hatalmas szobor mintegy 15 méter magas és 23 méter széles, melynek elkészítéséhez összesen hétszáz kisteherautónyi havat használtak fel. A fesztivál eddigi történetében ez a legnagyobb hómennyiség, amire egyetlen szoborhoz szükség volt. Ez Japán legnagyobb és legkülönlegesebb téli eseménye. Mintegy kétmillió látogató kíváncsi minden évben a hó- és jégszobrok százaira. A nemzetközi hószobrászverseny 1950 óta kerül megrendezésre.

Csecsemő-átugró fesztivál (El Colacho), helyszín: Castrillo de Murcia, SPANYOLORSZÁG

Baby Jumping (csecsemő-átugró) vagy, ahogy a spanyolok hívják El Colacho fesztivál népszerű esemény, melyet 1620 óta minden évben megrendeznek Castrillo de Murciában a Corpus Christi ünnepség keretében. Legveszélyesebb pontja a csecsemő-átugró szertartás.

fesztpresszo.hu

Kép: fesztpresszo.hu

Az utolsó El Colacho fesztivált követően született, tehát egy évesnél fiatalabbak csecsemőket lefektetik a földre, egy matracra, majd az ördög jelmezt viselő férfiak nekifutásból átugorják a babákat. Ez állítólag megtisztítja a csecsemőket a gonosztól és egész életen át megvédi őket a betegségektől, valamint a rossz szellemektől. A különös szokás természetesen csak szülői beleegyezéssel hajtható végre.

Ágitagueda művészeti fesztivál, helyszín: Águeda, PORTUGÁLIA

A portugál Ágitagueda művészeti fesztivál különleges látványossága Águeda városának. A település sétálóutcája felett felfüggesztésre kerülő sok száz színes esernyő immár a világhír felé repíti a városkát.

esernyo_01 vilagvandor.hu

Kép: vilagvandor.hu

Égő ember fesztivál (Burning Man), helyszín: Black Rock Desert, Nevada, USA

A nevadai Burning Man fesztivál mintegy 30 éve indult egy bizonyos Larry Harvey és Jerry James fejéből kipattanva, akkor még egy San Francisco melletti strandon. Mára már világszerte ismert sivatagi őrületté vált.

the-world-burning-man- mertutaznijo.cafeblog.hu

Kép: mertutaznijo.cafeblog.hu

A fesztivál – miután túlnőtte magát – elköltözött a nevadai Black Rock Desertbe (Fekete Kő sivatag). Az amerikai munka ünnepét magába foglaló héten közel 50.000 ember költözik be Black Rock Citybe (BRC), mely így egy hétre az egész megye legnépesebb településévé válik. BRC egy páratlan természetvédelmi területen fekszik.

A „Playa” egy hatalmas, szinte teljesen sík terület, ahol a természet legszeszélyesebb arcával kénytelenek szembenézni a fesztiválozók. Mindenhol por van, nappal tikkasztó hőség, éjjel fagyos hideg. Pillanatok alatt kerekedhet vihar, mely előbb sártengert csinál, majd fél órával később olyan, mintha mi se történt volna.

Homokviharok és akár 110 km/h-s szelek tépázzák a sátrakat, de ha az ember része az egésznek, akkor ez  – valószínűleg –  nem is olyan zavaró. BRC avagy a Fekete Sziklaváros szimbolikusan igazi várossá vált, egy olyan közösséggé, amely egy évben csak egyszer létezik, és olyan az egész, mintha egy másik korban vagy civilizációban lennénk.

Narancs-csatahelyszín: Ivrea, OLASZORSZÁG

A Torinóhoz közeli, huszonnégyezer lakosú Ivreában minden év februárjában megrendezett narancsháború (Battaglia delle arance) az egyik legismertebb olaszországi karneváli eseménynek számít. A legenda szerint a narancsháború Ivrea lakosságának az egykor szabadságért vívott küzdelmét eleveníti fel a várost elnyomó helyi uraságokkal szemben.

10922

A narancsháború eredetét a középkorra vezetik vissza, amikor a felhőtlen farsangi ünneplésben a városlakók babszemekkel dobálták egymást, ezt később zöldséggel helyettesítették. A fegyverként használt narancsot 1808-ban vezették be.

A karneváli kardokra feltűzött narancs  a zsarnokok levágott fejét jelképezi. A napóleoni megszállás éveire vezethető vissza a francia forradalomból ismert piros színű fríg sapka is, amelyet Ivrea lakosai viselnek a fejükön a narancsháborúban.

narancs-fesztival magazin.traveltime.hu

Kép: magazin.traveltime.hu

A narancs-csatával a 12. századi zsarnok, Ranieri gróf elleni lázadásra emlékeznek. A kegyetlen hűbérúr menyasszonyokkal töltötte kedvét, mígnem egyszer Violetta, egy molnár temperamentumos lánya egyszerűen lefejezte. A hagyomány szerint Violetta bátor tette zsarnokság elleni forradalmat lobbantott lángra, mely a mai szimbolikus karneváli narancsháború történelmi eredője.

Merfest Convention (Hableány- és hablegény-találkozó)helyszín: Észak-Karolina, USA

A tengeri lények eme ünnepének a Triangle Aquatic Center adott otthont Caryben, idén januárban közel 300-an öltötték magukra a sellőjelmezt. Az eseményen nemcsak beszélgetések kaptak helyet: workshopok keretében beavatták az érdeklődőket a víz alatti modellkedés titkaiba is.

ArthurDrooker-Merfest-INT-5

Kép: offline.hu

Természetesen sellős kiegészítők is kaphatók a fesztiválon: egy klasszikus uszonyt már 80 dollárért (60-70 euró) vásárolhatunk, viszont egy szilikonból készült, teljesen testhez simuló uszonyos ruháért mélyen a pénztárcánkba kell nyúli – ára 2700 és 4000 dollár között mozog (2200-2300 és 3300 euró).

Takács Henrietta

Forrás: erdekesvilag.hu, erdekesfesztivalok.wordpress.com, nlcafe.hu

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.