Így tartsuk rendben a bútorokat!

A nagytakarítás során érdemes a bútorokat is megtisztítani a rárakodott portól és szennyeződéstől. Íme, néhány ügyes trükk hogyan tartsuk renden a bútorokat otthonunkban.

A bútorok takarításnál vegyük figyelembe a bútor anyagát, hiszen más tisztító szert kell használni egy szép fa bútorhoz és mást egy fémbútorhoz. A legtöbb bútorhoz nagy segítségünkre lesz porszívó tartozékai, vagyis a kisebb fejek, amelyekkel a fotel vagy kanapé sarkait is kilehet tisztítani.

takaritas

 

Fabútorok:

A jól karbantartott és megfelelően tisztított fa bútor éveken át szolgálja kényelmünket. Fontos, hogy rendszeresen ápoljuk és takarítsuk le őket.

A fa bútoroknál mindig az erezet irányában haladva kell portalanítani. Soha ne használjunk durva felületű és túl nedves szivacsot, mert ezzel felsértjük a fát és a nedvességtől megdagad.

Egy szép faragott bútort havonta takarítsunk, mert a rárakodott por idővel csak egyre vastagabb lesz. Ezért jó, ha hetente egy puha tollseprűvel megtisztítjuk, mert ennek a sztatikus vonzása magához ragadja a porszemeket. Ma már számtalan szuper faápoló és tisztítószer kapható, amelyek tényleg ragyogó fényt adnak a bútoroknak, ám ezeket mindig kissé nedves kendőre vigyük fel.

A festett fa bútorokat enyhén mosószeres vízzel is átmoshatjuk, majd utána mossuk le sima vizes kendővel. Az antik bútoroknál kell talán a legjobban odafigyelni a tisztításra, ezeket érdemes védeni a hőtől és az erős tűző naptól. Ezekre a bútorokra érdemes megvenni a kicsit drágább méhviaszos ápolószereket, és ezekkel kezelni és tisztítani rendszeresen.

 

Márványbútor:

A márvány bútorokat időnként töröljük át szappanos vízzel, majd még egyszer sima nedves szivaccsal. Ezután töröljük át teljesen szárazra őket így nem marad folt a felületükön. A fehér márványhoz ne használjunk fényező anyagot, mert foltos lesz tőle.

Vessző és nádbútor:

A nádbútorokat is érdemes hetente tollseprűvel áttörölni, vagy a legjobb, ha egy ecsettel takarítjuk át őket, hogy minden porcica eltűnjön.

A nagytakarításnál használjunk szappanos vizet majd egy puha száraz ronggyal töröljük át. Időnként kenjük be őket lenolajjal így sokáig megőrzik fényüket és rugalmasságukat.

Fémbútor:

A fémbútorokat elég portalanítani, ám a szabadban tartott bútorokat kenjük át rozsda gátló festékkel, így sokáig szépek maradnak.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.