Így szaporítsuk a citromfüvet

Citromfű szaporítása magvetéssel és tőosztással:

A citromfű kedvelt gyógynövény és fűszernövény, melynek leveles hajtásait használhatjuk fel.

Teája relaxáló, nyugtató hatású, hatékony csökkenti a lázat, fertőtlenít és emésztésjavító hatású is. Fűszernövényként jól illik a gyümölcs és zöldségsalátákhoz.

Ha szeretnénk a kertben a citromfüvet szaporítani, akkor azt magvetéssel, vagy tőosztással tehetjük meg. Cikkünkben ezeket a szaporítási módszereket mutatjuk be.

Citromfű vetése

Magvetés tél végén, kora tavasszal

Februárban, és márciusban fólia alá vethető, az így nevelt növények, már májusban végleges helyükre ültethetők. Kb. 0,5cm mélyre vessük el a magokat, ha több sorban vetünk, akkor a sorok között kb. 20cm helyet hagyjunk.

Magvetés áprilistól-júliusig

Áprilisban már szabadföldbe is vethető a citromfű. A vetés mélysége, és a sortávolság a tél végi, kora tavaszi magvetésével azonos. Az így nevelt növényeket augusztusban és szeptember elején ültethetjük állandó helyükre.

Áprilistól-júliusig cserépbe is vethetjük a citromfű magjait. Az ilyenkor vetett növényeket augusztusban valamint a következő tavasszal lehet végleges helyükre ültetni.

citromf

A citromfű tél alá vetése

A citromfű alkalmas a tél alá vetésre, ehhez novemberben kell elvetni a magjait szabadföldbe. Ilyenkor 1cm mélyre vetjük a magokat, több sor esetén, pedig kb. fél méteres sortávolságot hagyunk.

citromf

Citromfű tőosztása

A citromfű szaporításának, gyors és egyszerű módja a tőosztás, amit nyár végén érdemes elvégezni.Ehhez elég ásóval kiemelni a tövet, majd 3-4 részre szedni, és szétültetni az így nyert új, egészséges növényeket. Ha beteg tövet találunk, azt nem érdemes elültetni, dobjuk ki bátran.

Forrás: CityGreen