Igazi helyett mű karácsony

Hét európai országban készült felmérés szerint a franciák várják legkevésbé az ünnepeket, míg a norvégok a leglelkesebbek. Azzal viszont sokan egyetértenek, hogy a karácsony igazi jelentése már rég elveszett.

Az Egyesült Királyságban, Németországban, Franciaországban, Dániában, Svédországban, Finnországban és Norvégiában készítette felmérését a YouGov, amely rámutat, az európaiak eléggé vegyes érzelmekkel várják az ünnepeket. Az adatok szerint a norvégok és dánok készülnek leginkább az ünnepekre.

Előbbiek 65, utóbbiak 62 százaléka várja a karácsonyt. Svédországban és az Egyesült Királyságban szintén többségben vannak az ünnepre készülők, de Németországban már csak tízből épp öten, Finnországban alig négyen várják a karácsonyt. Franciaországban a legalacsonyabb az ünnepi hangulat: ott csak a válaszadók 28 százaléka tekint várakozóan az ünnep elé.

ajandek1

Az alacsony hangulati mutatót magyarázhatja, hogy Franciaországban a megkérdezettek 74 százaléka véli úgy, hogy a karácsony igazi jelentése már rég elveszett. Nagy-Britanniában és Németországban tízből több mint hatan, Finnországban közel hatan, Dániában közel öten vélekednek ugyanígy. Svédországban és Norvégiában tízből mintegy négy válaszadó hiszi, hogy a karácsony jelentése a múlté.

A felmérés arra is rámutat, meglehetős sokan vannak, akik magányosnak érzik magukat az ünnepekkor. Franciaországban például a megkérdezettek 19 százaléka jelezte, hogy karácsonykor erőt vesz rajta a magány, míg a brit, német és finn válaszadók 12 százaléka nyilatkozott ugyanígy. Svédországban, Norvégiában és Dániában tíz százalék alatti a magukat magányosnak érzők aránya.

Forrás: