Hogyha „ma nem megy” – Koncentrálást segítő ételek és italok!

Nem ritka, hogy időben megérkezünk a munkahelyünkre, vagy szent elhatározással leülünk valamilyen feladat elé, s úgy tűnik, minden rendben van – mégsem sikerül a koncentrálás. Olykor, ha nekikészülünk egy elintéznivalónak, tanulásnak vagy munkahelyi feladatnak, magunk sem tudjuk, miért tör ránk az érzés, hogy képtelenek vagyunk koncentrálni. Mindenfelé jár az agyunk, nem figyelünk oda és nem is haladunk úgy, ahogy szeretnénk.

Mit tehetünk a jó koncentrálás érdekében?

Olykor, ha nekikészülünk egy elintéznivalónak, tanulásnak vagy munkahelyi feladatnak, magunk sem tudjuk, miért tör ránk az érzés, hogy képtelenek vagyunk koncentrálni. Mindenfelé jár az agyunk, nem figyelünk oda és nem is haladunk úgy, ahogy szeretnénk.

Mit tehetünk ez ellen? Ahogy idősebbek leszünk, szervezetünk is idősödik, s valóban szükségünk is lehet arra, hogy memóriánkat javítsuk, figyelmünket élesítsük, segítsük az agyi funkciókat.

Ginseng, hal, bogyók, koffein – ezekről az ételekről és italról azt tartják, hogy mindehhez hozzájárulnak. Nincsenek azonban egyedül. Lássuk azokat a koncentrációt segítő enni- és innivalókat, amelyeket bevethetünk szorongató helyzetünkben.

1.Koffein: éberebbé tesz. Energetizál és segít koncentrálni. A kávéban, csokiban, energia italokban és egyes gyógyszerekben is megtalálható. Összetéveszthetetlen ébresztő hatással bír, noha az meglehetősen rövid távú. Nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását, mert az ellenkező eredményt érjük el: idegesnek érezzük majd magunkat.

koncentrálást segito ételek

2.Cukor: javítja az éberséget. Preferált energiaforrás az agy számára – persze nem az asztali cukor, hanem a glükóz, amelyet a szervezet az elfogyasztott cukorból és szénhidrátból állít elő. Ezért, ha akár csak egy pohárnyi édeset fogyasztunk is, rövid távon felpörgeti a memóriát, a gondolkodást és a mentális képességeket.

Ha viszont túl sokat eszünk, iszunk belőle, ronthatjuk a memóriát. Óvatosan a cukorral, kis mennyiségben koncentrációt segítő, és nem is szedünk fel vele plusz kilókat.

koncentralast segito italok 2

3.Együnk reggelit! A reggeli étkezés tanulmányok szerint is javítja a rövidtávú memóriát és a figyelmet. Jobban teljesítenek azok a diákok, akik nem hagyják ki. A reggeli kifejezetten koncentrációt segítő étkezés. A legokosabb, ha magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű gabonát, tejterméket és gyümölcsöt fogyasztunk. De ne együnk túl sokat sem, mert kutatók szerint a magas kalóriás reggeli éppenséggel akadályozza a koncentrálást.

4.Hal: fehérje forrás, amelyet lendületet ad – Omega-3 zsírsavban gazdag, az agy egészségéhez kulcsfontosságú. Ezeknek az egészséges zsíroknak csodás hatásuk van rá: e zsírsavakban bővelkedő étrendet összefüggésbe hozták már a demencia esélyének csökkentésével, a stroke kockázatának mérséklésével, valamint a mentális hanyatlás lassításával. Fontos szerepet játszanak a memória javításában, főleg, ahogy idősödünk. Az agy egészségéért és koncentrációt segítő jelleggel együnk meg belőle 2 adagot hetente.

hal-koncentrációt segítő ételek 3

5.Dió és csokoládé: a dió, a magvak az antioxidáns E-vitamin remek forrásai, melyet számos tanulmányban hoztak összefüggésbe a kognitív hanyatlás kisebb esélyével. Az étcsokinak ugyancsak erős antioxidáns tulajdonságai vannak, sőt, természetes stimulánsokat is tartalmaz, így koffeint, amely koncentrációt segítő összetevő.

Naponta 28 gramm diót és étcsokit nyugodtan elfogyaszthatunk, hogy hozzájussunk az előnyeihez – minimális kalóriával, zsírral és cukorral.

6.Avokádó és teljes kiőrlésű gabona: a test minden szerve függ a vér áramlásától, különösen a szív és az agy. A teljes kiőrlésű gabonában gazdag étrend és a gyümölcsök, így az avokádó, csökkentik a szívbetegség rizikóját és a „rossz koleszterin” szintjét. Így mérséklődik a plakkok épülése és fokozódik a véráramlás, az agysejteket pedig „beizzítjuk”.

narancs-koncentralast segito

A teljes kiőrlésű gabonák élelmi rosttal és E-vitaminnal látnak el bennünket. Noha az avokádóban van zsír, ezek jóféle, egyszeresen telítetlen zsírok, melyek hozzájárulnak az egészséges véráramláshoz.

7.Áfonya: tökéletesen tápláló gyümölcs. Állatkísérletek során is bebizonyosodott, hogy az áfonya segít megvédeni az agyat a károsodástól, melyet a szabad gyökök okoznak, s csökkentik az időskorhoz kötődő állapotok, így az Alzheimer-kór vagy a demencia hatásait. Tanulmányok kimutatták, hogy az áfonyában gazdag étrend a tanulást és az izommunkát is segíti a patkányoknál, mentálisan egyenlővé téve őket a fiatalabbakkal.

A koncentrációt segítő ételek és italok mellett egyébként kiemelten fontos a körülményeket is megteremtenünk a kielégítő odafigyeléshez. Ezek pedig az elegendő alvás, a kellő hidratáltság, a gyakori testmozgás, valamint a relaxációs technikák, meditálás az agy pihentetéséért.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.