Hogyan alkalmazzuk a kávézaccot szagtalanításra, bolhaölőnek, és horgászathoz?

Amikor kávét főzünk ne dobjuk el azonnal a zaccot, hanem előbb tekintsük át az alábbiakban bemutatott újrahasznosítási ötleteket.

Meglátjuk majd, hogy olyan célokra is felhasználható, amelyekre eddig talán nem is gondoltunk!

Hozzávalók:

  • kávézacc
  • különböző tárolók

Mire jó a kávézacc?

kávéé

1. Kezdjük el gyűjteni a kávézaccot. Egyes esetekben száraz kávézaccra lesz szükségünk, máskor viszont alkalmas a friss zacc is, ami a kávéfőzőben marad. A nedves zaccot fémdobozokban tároljuk, így a dobozt is újrahasznosíthatjuk. Amikor a zaccot szárítjuk, terítsük szét egy újságpapíron vagy egy vászondarabon és így tegyük ki a napra. Száradás után tartsuk a tárolóban.

2. A zacc a talaj nagyon hatékony tápanyaga, és távol tartja a csigákat is a kertből. Veteményezés előtt kezeljük a talajt az összegyűjtött zaccal. Ez nagyon ajánlott az olyan növényeknek, amelyek a savas talajt kedvelik. Egyesek szerint a sárgarépa vagy a retek nagyobbra nő, ha a magvakat előtte kávézaccal keverjük össze. Ugyanakkor a rózsák is szeretik a kávézaccot.

3. A filteres kávétasakok alkalmazhatóak a hűtőszekrényekben, hűtőládákban vagy más olyan helyeken ahol penész, vagy kellemetlen szagok keletkezhetnek. Vegyünk két 8×12-es, filterszűrőt, helyezzük egymásra őket és varrjuk össze a szélein (a felső részén hagyjunk egy zsebszerű nyílást).

kávé

Most töltsük félig meg a filter “tasakot” száraz kávézaccal, és a nyílást varrjuk össze. Ezeket a kis tasakokat hűtőszekrénybe, hűtőládába helyezhetjük az erős, kellemetlen szagok semlegesítésére, ugyanakkor a szekrényekbe is akaszthatjuk, vagy akár padlást, pincét szagtalaníthatunk vele.

4. Ha a macskák a virágágyásokba piszkolnak, oda is szórhatunk kávézaccot, de vigyázzunk, hogy a virágokra ne kerüljön belőle.

5. A halászatot kedvelők a csalinak szánt férgeket is életben tarthatják kávézaccal kevert földben.

6. A kávézacc kiűzi a bolhákat a kutya szőréből. Miután a kutyát megfürdettük, bundáját dörzsöljük be jól kávézaccal azután hagyjuk megszáradni. Ez az eljárás hatásos a szabadban tartózkodó kutyáknál, de vigyázzunk azokra, amelyek bejárnak a lakásba, mert szétszórják a zaccot a szőnyegen.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.