Házi praktikákkal, olcsón: hogyan tisztít a bórax?

Biztosan tudjuk, mi a bórax, hiszen  4000 éve annak, hogy felfedezték, mennyire jó a tisztításra, de még ma is sokszor figyelmen kívül hagyjuk. Természetes dolgokkal mindig ésszerűbb takarítani, tisztítani, mint vegyszerekkel. Nemcsak egészségesebb, olcsóbb is. Nem kérdés hát, mit célszerűbb választani.

A bórax fantasztikus tisztítószer, ha házi praktikákról van szó.

borax_1

De mi is a bórax?

A bórax vagy más néven nátrium-borát dekahidrát, nátrium piroborát, birax, nátrium-tetraborát-dekahidrát, nátrium biborát, egy természetes ásványi összetevő, melyet 4 ezer évvel ezelőtt fedeztek fel. Általában mélyen a föld alatt található, noha az 1800-as években a kaliforniai Death Valley-ben a felszínhez igen közel bányászták ki.

Széleskörű ipari felhasználása mellett a bórax használata háztartásokban is nagyon sokrétű. Természetes mosószerként-, tisztítószerként, gombaölőként, tartósítószerként, rovarirtóként és gyomirtóként, fertőtlenítőként is alkalmazzák.

A bórax kristályok szagtalanok, fehéresek (de többféle színváltozatban is léteznek), és lúgosak. A bórax használata azért is jó, mert nem gyúlékony, nem reaktív. Lehet keverni más tisztításra alkalmas szerekkel, így a klóros fehérítővel is.

Hogyan tisztít a bórax?

A bóraxnak számos kémiai tulajdonsága van, amely hozzájárul tisztító erejéhez. A bórax és más borátok a víz molekulák hidrogén-peroxiddá alakításával tisztítanak és fehérítenek. A reakció még kedvezőbb melegebb vízben. A bórax pH-értéke nagyjából 9,5, tehát alapoldatot képez vízben, növelve a fehérítők és más tisztítók hatékonyságát.

Más kémiai reakciók során a bórax pufferként működik, stabil pH-t fenntartva, mely szükséges a tisztító kémiai reakciókhoz. A bór, a só és/vagy a bór oxigén számos organizmus anyagcsere-folyamatait gátolja. Ez a tulajdonsága teszi lehetővé, hogy fertőtlenítsen és elpusztítsa a nem kívánatos kártevőket. A borátok más részecskékkel kötődnek, hogy az összetevőket szétszórtan tartsák még keverékben is, mely lehetővé teszi, hogy az aktív részecskék hatékonyabban „dolgozzanak” a tisztítandó felületen.

szodabikarbona21

Vigyázzunk a bórax használattal!

S bár a házi praktikák általában kitűnőek, a bórax használata ugyanakkor kockázatokkal is jár. Igen, a bórax természetes, de ez nem jelenti egyben, hogy biztonságosabb ránk és környezetünkre nézve, mint az emberek által előállított mesterséges vegyi anyagok. Bár a növényeknek szükségük van bórra, a túlságosan sok bór megöli őket (vagyis gyomirtóként használható).

A bórax használata jellemző csótányok, bolhák, hangyák elpusztítása esetén, de mérgező az emberekre is. A krónikus mérgezésnek kitettség jelei a vörös, hámló bőrterületek, a görcsrohamok és a veseelégtelenség. A becsült halálos dózis 15-20 gramm felnőtteknél, egy gyermeket és egy állatot kevesebb, mint 5 gramm is megöl. Emiatt nagyon óvatosan kell vele bánni.

borax1

Élelmiszerek közelében soha ne használjuk a bóraxot! Gyakori, hogy szem-, bőr- és légzőszervi irritációt okoz, és azt is fontos tudni, hogy összefüggésbe hozható a meddőséggel, valamint károsodást okoz a még meg nem született csecsemőnél.

Emellett azonban a bórax használata előnyös, semmi sem indokolja, hogy ne alkalmazzuk. Ha egy kis kutatást végzünk, meglátjuk, hogy ezek a kockázatok számos más tisztítószer esetében is fennállnak – A házi praktikákkal is kell azonban vigyázni. A bóraxot megfelelően, „ésszel” kell használni. Zárjuk el a gyermekek és állatok elől, ne alkalmazzuk ételek, élelmiszerek közelében, és arról is győződjünk meg, hogy alaposan kimostuk-e őket a ruhákból, a felületekről, mielőtt azok ismét használatba kerülnek.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.