Házat oda, ahol föld sincs alatta!

„Nincs kiszögellés, ahová felépülhetne az álomházad? Csináltass egyet magadnak!”- így is hangozhatna a felhívás azok részére, akik szívesen megépíttetnék otthonukat egy gyönyörű panorámás helyen, csakhogy nincs hozzá (egyelőre!) megfelelő terület…

Sokszor előfordul, hogy az ember kinéz magának egy csodálatos helyet, de sajnos azon a területen nincs eladó telek, vagy ha létezik is, valami gond van vele. Ki ne álmodozna arról, hogy egy viszonylag jól megközelíthető helyen éljen, mely azonban pazar kilátással szolgál a városra, a hegyekre vagy a tengerre – kinek mi a vágya -, no és a kellő nyugalom is megvan benne?

Nem egy ember vágyik arra, különösen, ha vidéken nőtt fel, hogy ugyanazt a nyugalmat, azokat a páratlan, csendes éjszakákat később „visszakapja”, egy természetben álló vagy felépített, takaros kis otthonban.

moutainhousejapan

Ha megvan a kiszemelt hely, ahol szívesen élnénk, manapság már az is megvalósítható, hogy a ház helyét mesterségesen hozzák létre. Az ötlet a Kidosaki Architects Stúdiótól származik, mely elkészített egy luxusházat, méghozzá a Yatsugatake hegység egyik gyönyörű részén. A ház a semmibe nyúlik, súlyát gyakorlatilag egy alépítmény-, valamint két átlós merevítés tartja. Alatta növényzet és a fantasztikus panoráma.

A helyszín a Japánban fekvő Nagano, ahol a házra jól illik a „felfüggesztett otthon” kifejezés.  Az építészek szerint a megbízó éveket töltött azzal, hogy kiszemelje a neki leginkább tetsző területet otthona helyszínéül – amikor rátalált erre a páratlan helyszínre, azonnal tudta, ez lesz az ideális.

mountain2

A háznak – számtalan jó tulajdonságán túl – tagadhatatlan előnye, hogy nem vesz el feleslegesen földdarabot a természetből. Japánban ez különösen hasznos. A helyszín szépséges érintetlenségét az építménynek is tükröznie kellett – természetes megjelenést kapott, és úgy helyezték el, hogy a legelőnyösebben kapja a fényeket, valamint ne rongálják a környezetet.

mountain3

A ház szinte „úszik” a természetes környezetben felfüggesztett szerkezetével. Valósággal eggyé válik a természettel. A belső tér modern, abszolút mai, ugyanakkor a panoráma és a nyitott padlózat tökéletesen egyedivé teszi. A helyiségek szinte mind a feledhetetlen panoráma felé nyílnak, melyet mindig láthatóvá tesznek a padlótól a mennyezetig érő ablakok. Tehát nincs egyetlen rosszabb kilátással rendelkező helyiség sem, legfeljebb más szögekből gyönyörködhet az ember a tájban.

Ez az otthon nem eladó – még mielőtt valaki kedvet kapna hozzá, ám fantasztikus példája a Kidosaki Architects Stúdió munkásságának. Aki megteheti, hogy megbízza őket egy hasonló ház kialakításával, annak Japánba kell utaznia. Ám minden bizonnyal e személy számára ez lesz a legkisebb probléma…!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.