Hamarosan nyit a Bazilika előtti vásár, így fest majd a magasból

A Szent István Bazilika előtti tér idén negyedik alkalommal lesz az adventi időszak leglátványosabb, élményekkel teli találkozópontja. A kivilágított Lánchíd és Zrínyi utca, a Szent István tér és az Adventi Ünnep a Bazilikánál a magasból – a drónnal forgatott film a magasból mutatja be a csodás látványt.

A kivilágított Budapest és a Bazilika előtti vásár a magasból:

http://bit.ly/11SQVO5

Idén november 28-án nyílik a Bazilika előtti vásár, advent első vasárnapján a hagyományoknak megfelelően látványos ceremóniát rendeznek; felkapcsolják a tér, a belváros utcáinak és a középpontban felállított, mesés karácsonyfának díszkivilágítását és meggyújtják a koszorú első gyertyáját. A téren december végéig fényfestés, kézművesek és finomságok, koripálya és fűtött hütte, jótékonysági és családi programok sora várja a látogatókat.

adventi vasar3Adventi vásár5

November 28-án nyit a Vörösmarty téri vásár és a Városháza parkban rendezett téli fesztivál is, további programokkal teli állomásokat kínálva egy hangulatos téli sétához.

Együtt lesz élmény az ünnepekből

Az Adventi Ünnep a Bazilikánál mesés dekorációval, ünnepi fényekkel és számtalan programmal várja a családokat, baráti társaságokat, akik Budapest leghosszabb ideig látható, legnagyobb felületű fényfestésében gyönyörködhetnek. Sötétedés után fél óránként karácsonyi témájú rövidfilmek keltik életre a Bazilika monumentális homlokzatát, a hazai videoművészek munkája az épület formáit kihasználva 3D hatást kelt. A show-t olyan zenei aláfestés kíséri, amelyek elkészítésekor neves zeneszerzők, Havasi Balázs és Linczényi Márk közreműködtek.

Adventi vásár6

A tér kapujában felállított, idén még látványosabb fénykapu remek helyszín közös fotók, közös emlékek gyűjtéséhez. A téli élményekről szól a gyermekek kedvence, a 14 év alattiak számára ingyenes használható 200 nm-es korcsolyapálya is, ahol hétvégenként korisuli várja őket. Pénteken és szombaton pedig a Göncöl Néptáncegyüttes táncházába kapcsolódhatnak be, akár az egész családdal együtt. Aki pihenne, leülne egy forró ital mellé, a hangulatosan dekorált, fűtött hüttében melegedhet fel.

Idén a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet is ünnepi közösségi teret hoz létre a vásárban. 19. alkalommal indítják el országos adventi adománygyűjtésüket; önkénteseik az adományponton szeretettel és egy mézeskalács szívvel várnak mindenkit, aki szeretne hozzájárulni nehéz sorsú embertársaink megsegítéséhez. A vásárban berendezett „szeretet.éhség. sütődében” a látogatókkal és a szervezetet segítő meglepetés vendégekkel közösen készítik majd a mézeskalács szíveket.

Változatlanul színes kínálat, ellenállhatatlan újdonságok

Az előzetesen zsűrizett, minőségi alapanyagokból, kézzel készített és igényesen kivitelezett ajándékok között népi- és iparművészeti hagyományokat ápoló művészek munkái is megtalálhatóak. A több, mint harminc mesés hangulatú faházban keramikusok, bőr- és textilművesek, ötvösök, egyedi ruha- és kiegészítő tervezők, grafikusok és fotóművészek, de még egy bútorkészítő is kiállít.

adveti vasar2

Újdonságként idén a Zrínyi utcában is gasztro kiállítók sorakoznak fel, többek között eredeti belga gofrit, frissen készített tésztaételeket kínálva. A magyaros ízeket kolbászok és gyümölcspálinkák, hagyományos és nem mindennapi édességek képviselik a bejglitől a marcipán különlegességekig, termelői lekvárokig és mézekig. Aki már helyben kedvet kap a kóstoláshoz, a forralt bor mellett fűszeres vagy gyümölcsös forró italok közül választhat, a magyar konyha fogásai mellett új street food finomságokkal ismerkedhet. A finom kávé és sütemény elfogyasztásához egy óriási csészében kialakított, rendhagyó kávézó pont épül fel a tér sarkán, a finomságok sorát frissen sült kürtős kaláccsal vagy sült finomságokkal zárhatják a vásár vendégei.

adventi ünnep8

Szintén újdonság, hogy az Angyalok a Bazilikánál program keretében a vásár kijelölt jótevői apró figyelmességekkel teszik még kellemesebbé az itt töltött időt, hogy ezzel is felhívják rá a figyelmet, az advent a törődés, egymásra figyelés időszaka. Az Adventi Ünnep a Bazilikánál ezzel újabb lépést tett, hogy mindenben nemzetközi színvonalú vásárral, idegen nyelven beszélő árusokkal és személyzettel fogadja a külföldieket is.

November 28-tól 2015. január 1-ig,Bazilika, ​Szent István tér, Budapest

Programok és nyitva tartás:

www.adventiunnep.hu

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.