Geotúra és sétahajó – Változatos tavaszi programválaszték a hétvégére

A szeszélyes időjáráshoz változatos programválaszték illik, például a geotúrától a sétahajós kiránduláson át a madárgyűrűzési bemutatóig, és még ennél is több.

 1. Geotúra az Alsó-Cuha-szurdokban

Fotó: www.szarvashaz.hu

A Bakony szurdokvölgyében a kőzetek és ősmaradványok megismerése mellett felkeresnek a túrázók három beszédes nevű barlangot (Zsivány-, Kőpince- és a Remete-barlang), megemlékeznek a híres botanikusról, Kitaibel Pálról, illetve Rómer Flóris e vidékről szóló régészeti és néprajzi leírásait is felidézik. Útvonal: Vinye–Kőpince-barlang–Zsidó-rét–Alsó-Cuha-szurdok–Remete-barlang–Zsivány-barlang–Ördög-rét–Kitaibel-emlékoszlop–Vinye. Regisztráció szükséges! A túra időtartama kb. 4 óra, hossza 10 km, szintemelkedése 300 m.


Mikor?

2016. április 17. 10.00
Hol?
Bakonyszentlászló, Vinye
Még több infó a geotúráról itt.

2. Sétahajós kirándulás a Veránka-szigetre

Fotó: Gemenc Zrt.

A Gemenci-erdő fokozottan védett területe ritkán és csak szakvezetővel látogatható. A Gemenc Zrt. túráján a sétahajó a Gemenc Vándorponttól indul Baján a IV. Károly rakpartról, majd két órával később kiköt a Veránka-szigeten. Ott gyalogosan folytatódik a túra, megközelítőleg 8 kilométeres távon. A várható visszaérkezés 13.40-re tehető. Jegyek az ökoturisztikai központban 2016. április 15. 15.00 óráig rendelhetők, vagy április 16-án 9.00 órától a helyszínen is (korlátozott számban) megvásárolhatók.

Mikor?
2016. április 16. 10.00
Hol?
Gemenci-erdő, Veránka-sziget
Még több infó a sétahajós kirándulásról itt.

3. Nagykörűi Cseresznyefesztivál

A cseresznyevirágzás a legszebb és Nagykörűben az egyik legfontosabb esemény, ez az első pillanat, amikor a természet arról dönt, mennyi gyümölcs lesz az idén. A helyiek mindig a fagy elkerülésében és a szép hosszú virágzásban reménykednek. De a tél után hirtelen megérkező nyár miatt már a múlt hétvégén teljes szépségében virágzott a táj. Persze az erre a hétvégére meghirdetett rendezvények, a virágszentelés és a fagyűző szertartások értékéből és fontosságából mindez semmit nem von le.

Mikor?
2016. április 16.
Hol?
Nagykörű
Még több infó a Nagykörűi Cseresznyefesztiválról itt.

4. Vukov Péter-emléktúra 30/10

Fotó: Gulyás Attila

Vukov Péter a magyar természetjárás emblematikus egyénisége volt, az ő emlékére rendezi meg minden év tavaszán a Meteor Természetbarát Turista Egyesület az emléktúráját. Mindkét táv Simonfától, a Meteor kulcsosháztól indul, és ugyanott is van a vége. A 30 km-es táv útvonala: Simonfa–Postaút–Ropoly, elágazás–Kis-Bőszénfa–Bőszénfa–Simonfa. Szintemelkedés: 480 m; szintidő: 8 óra. A 10 km-es táv útvonala: Simonfa–Kecske-hát–Erdészeti út–67. számú főút–Simonfaipuszta–Simonfa. Szintemelkedés: 180 m; szintidő: 4 óra.

Mikor?
2016. április 16. Indítás: 8.30 és 9.00 között
Hol?
Rajt, cél: Simonfa, Meteor kulcsosház (Ady E. u. 17.)
Még több infó a teljesítménytúráról itt.

5. Madárgyűrűzési bemutató a Hortobágyi-halastónál

Fotó: Molnár Márton / HNPI

Közép-Európa egyik legismertebb madárgyűrűző állomásán egy vezetett túra során szakemberek segítenek eligazodni a madárgyűrűzés rejtelmeiben. A program időjárásfüggő – nagy esőzés, illetve erős szél esetén elmarad.

Mikor?
2016. április 16. 7.00
Hol?
A Hortobágy-halastavi Kisvasút indítóállomástól kb. 300 méterre
Még több infó a madárgyűrűzési bemutatóról itt.

Forrás: Turistamagazin


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.