Foszlós finomság – így süssük a tökéletes húsvéti kalácsot!

Elmaradhatatlan az ünnepi asztalról az illatos, roppanós héjú, belül omlósan finom fonott húsvéti kalács. Ha magunk készítjük azt, szükségünk lesz hozzá a legjobb receptre!

Hogyan készül a húsvéti kalács?

A húsvéti kalács az ünnepi menü nélkülözhetetlen része – kiválóan illik a sonka, a tojások és a torma harmonikus ízvilágához, frissen, ropogósan fogyasztva, de másnap, harmadnap akár kenyérpirítóban melegítve is nagyon ízletes.

Persze ahhoz, hogy állaga megfelelő legyen, jól kell elkészíteni. Ha arra vállalkoztunk, hogy ezt otthon, magunk tesszük meg, próbáljuk ki az alábbi kiváló húsvéti kalács receptet!

Hozzávalók: 60 dkg finomliszt, 3 dkg élesztő (száraz élesztő esetén 7 gramm), 7 dkg margarin. 1 kiskanál só, 1 kiskanál cukor, 2 tojássárgája, 4 dl tej, kis liszt a tészta gyúrásához, nyújtásához. Ha elkészült a tészta, tegyünk a kalács tetejére még 1 tojás sárgáját és 1 evőkanál tejjel is locsoljuk majd meg. Egy kevés margarinra is szükségünk lesz pluszban, hogy a tepsit kikenegessük vele.

husveti_kalacs1

Az összetevőket rakjuk egy nagy tálba: 3 evőkanállal merjünk bele a lisztből és keverjünk össze margarinnal. Morzsoljuk bele az élesztőt, a sót, majd a cukrot. Kissé melegítsük meg a tejet és öntsük a tésztára. Majd szórjuk bele a maradék lisztet is a tálba és lássunk hozzá a tészta összedolgozásához. Csak utána adjuk hozzá a tojás sárgákat. Ha túlságosan lágynak érezzük a tésztát, adagoljunk hozzá még egy kis lisztet.

Ha megfelelő és kellően hólyagos az állaga, gyúrjuk cipó alakúra. Majd egy kilisztezett tálban pihentessük. A kelesztés nagyjából 40 percig tartson. A cipónak kétszer akkorának kell lennie a végén, mint amikor a tálba helyeztük.

A megkelesztett tésztát osszuk három egyenlő méretű darabra. Gyúrjunk belőlük rudat a meglisztezett deszkán, legyenek körülbelül 30 centiméter hosszúságúak. Ha megvagyunk, már csak egymás mellé kell őket tenni, végeiket összezárni és a szárakat befonni, mintha copfot készítenénk.

husveti_kalacs2

Ezután fektessük a margarinnal kikent tepsibe a húsvéti kalácsot. Ismét kelesszük, lefedve egy konyharuhával, kb. fél órán át. Közben keverjük össze a tejet és a tojás sárgáját, kapcsoljuk be a sütőt, hogy addig is melegedjen. Kenegessük át a húsvéti kalács tetejét, majd toljuk a sütőbe.

20 perc múlva vegyük ki és újra kenjük át. Már csak 10 percig kell sütni. Látványos lesz, amikor kész, hiszen a teteje aranybarnára sül. Ha nem vagyunk benne biztosak, szúrjunk a tésztába egy fogvájóval – ha nem marad rajta semmi tészta, akkor készen van a kalács. Mákkal díszíthetjük.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.