Fában kellemesebb környezetben – miért jó nekünk a faház?

Sokak álma faházban élni – vannak azonban, akik nem tudják eldönteni, érdemes-e ilyen házba beruházni. Lássuk, miért lehetnek előnyösek ezek a kifejezetten környezetbarát és egészséges otthonok?

Egy faház nemcsak gyönyörű, hanem határozottan jó is. Barátságos, meghitt környezetet teremt, és természetesen nem ez az egyetlen előnye. Ha faház építése jár az eszünkben, érdemes tudnunk, mi jár vele.

A faházak kétségtelenül mutatós külsejük mellett környezetbarátok, sőt egészséges bennük élni. Könnyen és gyorsan felépülnek, fenntartásuk sem kerül sokba. A fa az egyik legfontosabb természetes meleg-megtartó anyag, mely nyáron természetes hűvöst, télen pedig meleget biztosít.

faház2

A fa ezen felül az egyik legtartósabb építőanyag – a megfelelően karbantartott és gondozott faházak akár századokig is állni fognak. Szibériában, Litvániában és a skandináv országokban számos 600-700 éves faház áll sértetlenül. Ráadásul a modern technológiákkal felépített faházak megbízhatósága és tartóssága is igen csalogató.

faház3

Környezetbarát, tartós és kényelmes otthonunk lehet tehát, ha faház építése a döntésünk. S ami az egyik leglényegesebb: egészséges lakókörnyezetben töltjük majd mindennapjainkat. A fa természetes, egészséges alapanyag, mely biztosítja a légutak, a tüdő jólétét. Agyunkra szintén pozitív hatást gyakorol a fa meleg, barátságos megjelenése és megnyugtatja az idegrendszert.

Az előnyöknek persze ezzel nincs vége! A faházakban ugyanis nincs por. A porképződésnek és felhalmozódásnak ezért búcsút mondhatunk, ha ilyen otthonban élünk. Mint tudjuk, a saját lakásunkban felgyülemlett por allergiát válthat ki, ettől is megkímélhetjük magunkat egy faházban –az allergiásoknak kifejezetten ajánlottak az ilyen otthonok!

Természetes páratartalom és mikroklíma

Sok szempontból legjobb a faház! Ezek az otthonok megtartják a természetes nedvesség-egyensúlyt a beltérben – ha megnövekszik bent a páratartalom, akkor a falak „beisszák” azt. Ha túlságosan száraz a levegő, a fa visszahozza a nedvességet. Ilyen formán tehát a páratartalom a faház belsejében mindig olyan lesz, mint odakint. Ellentétben más házakkal, a faházakban nem lesz szárazság – a falak segítenek megőrizni az optimális hőmérsékletet. A faházak lélegeznek, emiatt semmi szükség nincs légkondicionálásra, a természetes szellőzés a falakon át valósul meg.

faház

A faházak hőtároló kapacitása is igen nagy. A fából készült falak tartják a meleget, fokozatosan osztva szét azt a helyiségekben. Ha megérintjük a fát, sosem hideg, felszínének hőmérséklete hasonló a normál szobahőmérséklethez. Ez a tény kényelmes körülményeket teremt a faházban, emiatt van meleg benn nagyobb fagyok idején is.

A faházak hamarabb melegednek fel és meg is tartják a hőt, szemben a téglaházakkal. Meleg időben ugyanakkor éppen fordítva működnek, tartják a kellemes hűvöst – forró éghajlaton igen jó döntés a faház, de ha végignézzük a felsorolt előnyöket, beláthatjuk, hogy szinte mindenütt ideális megoldás lehet…

Forrás: Adrina-napidoktor.hu

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.