Etnikus stílus – egyenként és mixelve is hatásos!

Személyes szféránk, otthonunk belső terét illetően aligha állíthatunk fel szabályokat: hogyan is kellene kinéznie. A lényeg, hogy számunkra kellemes, meghitt és otthonos legyen! Hogy varázsoljuk ilyenné etnikus stílusban?

Szeretjük a meghitt, kissé keleties hangulatú, egyedi belső tereket? Egész otthonunkat, vagy csupán egy-egy szobánkat varázsolnánk ilyenné? Kreáljunk egzotikus belsőt etnikus stílus alkalmazásával, sok-sok élénk szín és a kultúrára jellemző, feltűnő kiegészítők használatával!

Választhatunk egy adott kultúrát is és ebben a stílusban dekorálhatjuk a szobát, de akár keverhetünk is egymással több stílust, bizonyos elemeket átvéve egyikből, másikból. Amellett, hogy bizonyára tudjuk, milyen az etnikus stílus, talán ötleteket szívesen fogadunk, hogyan is alakítsunk ki egy ilyen jellegű otthont – legyen szó bútorokról, szövetekről, művészi és kézműves elemekről.

Plan-To-Decorate-An-Ethnic-Style-Room

1.Tervezzük meg!

Előszöris válasszuk ki a szobát, melyet etnikus stílusban rendeznénk be. Ha az egész lakással ugyanígy tennénk, egyszerre csak egy helyiséggel foglalkozzunk és reális célokat tűzzünk ki magunk elé. Ez segít majd abban, hogy felbecsüljük a költségeket és megtervezzük a szükséges módosításokat. Döntsük el, melyik stílus tetszene: afrikai, marokkói, délnyugati vagy amerikai indián? Mindegyik különböző, markánsan eltérnek egymástól. Az eklektikus hatásért azonban ügyesen keverni is lehet őket.

etnikus stílus2

2.Mi legyen a középpont?

Határozzuk el, mi legyen a helyiségben a középpont és eköré tervezzük meg a berendezést. Ha van egy nagy afrikai maszkunk például, vagy egy elbűvölő ázsiai szőnyegünk, egy fa szobrunk, egy kínai selyem festményünk, kezdjük ezzel. Minél nagyobb a tárgy, annál nagyobb lesz a hatása. Arra azért ügyeljünk, hogy ne múzeumi hatást érjünk el a sok tárggyal! Ugyanakkor, ha elég magabiztosak vagyunk ahhoz, hogy kreatívan helyezzünk el több tárgyat, menjünk előre és szegjünk meg minden szabályt!

etnikus stílus3

3.Színek

Az etnikus színek igen élénkek. Lássuk magunk előtt a törzsi kultúrát és meg fogjuk érteni a koncepciót. A természetből vegyünk ihletet, mixeljük egymással a chili pirosat, sáfrány sárgát, szerencsendió színt, a földes barnát, a lime zöldet – kreáljunk egy meleg, csípős-fűszeres hangulatot! Viseljék a színeket a bútorok, tárgyak, anyagok. Ha a túl sok szín nem a mi világunk, ragaszkodjunk csak a földes árnyalatokhoz és emeljük ki a stílust maszkokkal, bonyolult mintás szőnyegekkel, bútorokkal.

etnikus stílus4

4.Kiegészítők

Kulcsfontosságú szerepet játszanak az etnikus stílus kialakításában. Bonyolult minták, pazar hímzés, gazdagon szőtt textilek, színes lámpák, maszkok, festmények, bonyolult faragások, törzsi jelképek nem hiányozhatnak. Választott stílusunk szerint dekorálhatunk kilim szőnyegekkel, suzani dekorációval, marokkói üveglámpákkal, indiai vagy mexikói faragott dobozokkal, faragott képkeretekkel- és bútorokkal, bonyolult mintás fali szőnyeggel, vesszőből font bútorokkal, hímzett függönyökkel, kosarakkal, maszkokkal, terrakotta vagy kerámia cserépedényekkel, lámpákkal, állat mintákkal, kézi készítésű tárgyakkal, agyagszobrokkal és még sok, egzotikus jellegű tárggyal!

etnikus stílus5

Végezetül pedig hallgassunk a megérzéseinkre. Ha úgy érezzük, hogy valami összeillik és nekünk az tetszene, próbáljuk ki, hogy mutat együtt. Lehet, hogy egyik sarokban furcsa, de egy másik helyen remek az összhatás. Néhány próbálkozás után minden tárgy megleli a maga helyét a szobában – vagy a lakásban.

Búcsú Adrienn

Forrás: