Építsünk bagolyetetőt!

Még nem tudhatjuk, hogy milyen lesz az idei tél, de ha a hideg mellett tartós, vastag havat is hoz, ez egyes bagolyfajok állományának akár 75%-át is elpusztíthatja. Ezt ellensúlyozhatják a vész-táplálékbázisként szolgáló bagolyetető-egérvárak.

Téglából épült közepes méretű bagolyetető-egérvár (Fotó: Orbán Zoltán).                                                                                          Téglából épült közepes méretű bagolyetető-egérvár (Fotó: Orbán Zoltán).

Egy kis bevezető bagolyológia

A baglyok a madárvilág legizgalmasabb képviselői közé tartoznak, rengetegen kedvelik őket, és szeretnék, ha a környezetükben is élnének. A közelmúltig, amikor szinte minden falusi, és sok városi udvarban is volt lakott baromfiudvar, disznóól és istálló, az itt élő egerek táplálékot és vonzerőt jelentettek a baglyoknak. Ez az oka annak, hogy a hazánkban rendszeresen fészkelő kilenc bagolyfajból (gyöngybagoly, füleskuvik, kuvik, macskabagoly, erdei fülesbagoly, uhu, uráli bagoly, réti fülesbagoly, gatyáskuvik) az első öt rendszeres településlakó is.

Készítsük el a bagolyetető-egérvárat!

Az alábbiakban bemutatott, 60 db téglából álló egérvár kevesebb, mint egy óra alatt elkészíthető. Felrakásához nincs szükség kötőanyagra, berendezéséhez pedig csak némi száraz levélre vagy szénára, néhány deszkára, szegre vagy csavarra, és 10 db tetőcserépre van szükség.

Első lépésben ennek az állapotnak az elérése a cél (Fotó: Orbán Zoltán).
Első lépésben ennek az állapotnak az elérése a cél.

 

Ezt követi a berendezés, az egerek lakókamráinak kialakítása (Fotó: Orbán Zoltán).
Ezt követi a berendezés, az egerek lakókamráinak kialakítása.

 

A belső tér berendezésének befejező állapota (Fotó: Orbán Zoltán).
A belső tér berendezésének befejező állapota. 

Az építés befejezése, a tető elkészítése (Fotók: Orbán Zoltán).
Az építés befejezése, a tető elkészítése.

Egérvár téli énekesmadár talajetetővel (Fotó: Orbán Zoltán).
A madáretetési szezon őszi beköszöntével az egérvár előterében kezdjük el a kisrágcsálók számára is folyamatos táplálékellátását biztosító talajetető
működtetését, havazás esetén pedig legalább erről a területről takarítsuk el a havat.

Némi szerencsével előbb-utóbb a baglyok is megjelennek, amire a közelben fészkelő vagy telelő madarak esetében, illetve jelentős havazás esetén számíthatunk.

Forrás: mme.hu /fotók és video: Orbán Zoltán

Forrás: https://napidoktor.hu/