Ebédlőmustra stílusra éhezőknek

Akár most rendezzük be lakásunkat, akár újítani szeretnénk, érdemes átgondolni: csak étkezésre vagy másra is szolgáljon az ebédlőgarnitúránk?

A stílus és a szín mellett ügyeljünk a funkcionalitásra is! Nem mindegy ugyanis, hogy mekkora a neki szánt hely a lakásban, hogy valóban csupán étkezésre szeretnénk használni, vagy pedig helyet ad majd különféle családi és baráti összeröffenéseknek, esti társasjátékozásnak, nagy beszélgetéseknek.

Ha valóban csak egy rövid időre leülni és enni szeretnénk az asztalnál, választhatjuk az egyszerűbb és praktikus ebédlőgarnitúrákat, amely a cicomát is mellőzi. Lehet összecsukható is, olyan fajta, amelynek behajlítható az egyik vége, kis helyen is elfér, és a kényelmetlen, ámde gyorsan összehajtható székek is elférnek benne.

ebédlő5

Gyors étkezésekre remekül megfelelnek az egyszerű, bárszerű pultok, asztalok és hozzájuk tartozó apró székek is, akár támla nélkül. Hiszen úgysem időzünk mellettük sokat. Ha azonban az ebédlőasztal más szerepet is betölt, vagy netán a család fő “találkozóhelye” az otthonunkban, érdemes olyan garnitúrát választani, amelyik kényelmes és elegen elférnek az asztalnál. Ne legyünk kellemetlen helyzetben, ha ötnél több vendéget kell fogadnunk.

ebédlő4

Ilyen esetben nem célszerű egyszerű és nem megfelelő hát-támasztékkal rendelkező székeket választani, hiszen azok előbb-utóbb kényelmetlenné válnak: vásároljunk inkább olyat, amihez magasabb háttámla és párnázott ülőrész tartozik, az sem mindegy, fázik-e rajtuk az ember.Ami a stílust illeti, mindenkinek megvan az elképzelése arról, milyen garnitúrát szeretne a konyhájába vagy ebédlőjébe – lehetőség szerint illeszkedjen a lakás többi helyiségének berendezéséhez, színben, hangulatban passzoljon hozzájuk.

Ha otthonunkat régiesebb, konzervatív bútorokkal rendeztük be, igen furcsán mutatna mellettük a konyhában egy futurisztikus vagy egészen más, modernebb világot tükröző ebédlőgarnitúra. A székeken levő huzatot sem árt úgy megválasztani, hogy később se bánjuk meg döntésünket: ha például átalakítást végzünk, vagy más színűre festetjük a falat, egy semleges színű ülő-és ebédlőgarnitúra jó szolgálatot tehet.

ebédlő1

Ne legyen túlságosan tarka, mert “agyonvághatja” a konyha vagy az ebédlő már korábban megteremtett hangulatát, választhatunk azonban ilyet, ha ezzel feldobni kívánjuk az egyébként főként egy színvilágú helyiséget.

Az ebédlőasztalok többsége fából készül, de a fiatalos, trendi lakásokban ma már sok helyen feltűnő, színes, műanyagra emlékeztető garnitúrák vannak. Életkortól is függ persze, ki milyen asztalnál érzi igazán jól magát.

ebédlő2

Barátságos hatást keltenek a kicsi, sarokba rendezett ebédlők, kis négyzet vagy akár kör alakú asztallal – de egy nagyobb családnak vagy vendégszerető párnak érdemes a hosszúkás asztal mellett döntenie, így gond nélkül elférnek nemcsak a meghívottak, de a többfogásos menü is.

Forrás: