Csempekúra: ne hívjunk szakembert a meglazult, törött lapokhoz!

Régóta nézegetjük fejünket csóválva, de mostmár tényleg jó volna megjavítani azt a két-három letörött, meglazult járólapot a lépcsőn? Oldjuk meg saját kezűleg, néhány szükséges eszköz beszerzésével.

Rossz nézni, ahogy a letörött, elmozdult csempék mutatnak a lépcsőn? Anélkül, hogy szakemberre várnánk, vegyük kezelésbe őket.

Sajnos, a kültéri járólapoknak megvan az a hátránya, hogy a fokozott igénybevétel miatt egy idő után meglazulhatnak, eltörhetnek. A legnagyobb gond az, hogyan szerezzünk másikat – hasonlót – a helyükre, különösen, ha azokat egy évtizeddel ezelőtt vásároltuk? Utána kéne nyomoznunk, ki volt a szállítója a régi lapoknak, vagy hirdetést feladni, hogy ilyet keresünk…

Hogyan javítsuk, cseréljük le őket? Szükségünk lesz a helyettesítő lapokra (ha törött a régi és nemcsak levált), valamint csemperagasztóra, amely kültéri használatra való. Legyen kéznél szivacs, támasznak való fa, gumikalapács, szükségünk lesz egy 6-8 mm-es fogazott simítóra illetve nyeles simító lapátra, kefére, fugázó anyagra.

csempe csere

  • Előszöris távolítsuk el a meglazult csempéket. Nézzük át a többit is, nem esélyes-e, hogy azok is meglazulnak. A támasz és a gumikalapács segítségével a cement alapú ragasztót és a fugát szedjük le.
  • Tisztogassuk meg a csempéket, a felületet, amennyire lehet és bizonyosodjunk meg arról, hogy azon nem maradt valamilyen törmelék, dudor, ami akadályozhatja a tökéletes illesztést. Kefével távolítsuk el a port is, mert zavarhatja a ragasztást.
  • Keverjük össze a csemperagasztót vízzel, hogy egy vastag, fogpaszta-állagú keveréket kapjunk, mely megtartja saját formáját és fennmarad a kis lapáton is, ha megemeljük. Egy 6-8 mm-es fogazott simítóval vigyük fel a felületre a ragasztót, készítsünk egyenletes vastagságú „ágyat” a csempéknek.

csempecsere2

  • A csempék normális esetben hátukon bordázottak – kenjünk meg a hátsó felüket a ragasztóval, legyen a ragasztó egy szintben a bordákkal. Így a lazulás nem lesz olyan egyszerű.
  • Először a két szélső csempét illesszük a helyére és utána a köztük levőket, így tudjuk tartani a helyes távolságot közöttük. Igazítsuk őket meg úgy, ahogy szemre jónak tűnnek. Győződjünk meg róla, hogy egy szintben vannak a szomszédos csempékkel is.
  • A végső ragasztó ágy vastagsága 2-3 mm legyen. A felesleget simítóval szedjük le a szélekről, élekről.
  • Töröljük le nedves szivaccsal a felesleges ragasztót a csempék felületéről is. Ha egyszer már megszáradt, sokkal nehezebb lesz a ragasztótól megszabadulni!

Ha külön fugát használunk, várjunk egy napot annak betöltögetésével, amit majd a simító segítségével végzünk. Igyekezzünk mindig minimális mennyiséggel dolgozni, nem túl könnyű, de tartható. Ha cement-alapú ragasztót alkalmazunk fugaként, akkor viszont elkészíthetjük a fugát a csempék ragasztásával egyidőben is, de dolgozzunk óvatosan, ne mozdítsuk el a már megragasztott csempéket.

A munka végeztével nedves szivaccsal töröljük le a felületet a felesleges fuga eltávolítása miatt. Ha készen vagyunk, a lépcsőket ne használjuk 24-48 órán keresztül, hogy minden meggyőzően megragadjon és megszáradjon!

Forrás: Adrienn- napidoktor.hu

Forrás: