Beletört a kulcs a zárba? – Ne pánikoljunk, oldjuk meg inkább!

Rohanásban vagyunk, éppen sikerült elkészülnünk, már rakjuk is a kulcsot a zárba, amikor egyszercsak baleset történik: a kezünkben marad a kulcs egy része! Mit lehet ilyenkor szakember segítsége nélkül tenni?

Rendkívül bosszantó tud lenni, amikor a nagy sietségben már csak a lakás bezárása és az indulás marad hátra, ám ekkor, az utolsó mozzanat során megtörténik a „katasztrófa”: beletörik a kulcs a zárba és úgy tűnik, bárhová is igyekeztünk, a programunknak lőttek…

Nem feltétlenül. A zárak idővel merevebbé válnak, a kulcsok anyaga pedig gyengébbé, hogy aztán lehetőleg a legalkalmatlanabb pillanatban törjenek el.

Kétségbeesés helyett azonban elég tudni, mit lehet ilyenkor tenni – a problémát mi magunk is tudjuk kezelni, csak a fejünkben kell lennie a megoldásnak.

zarcsere

Mire lesz szükségünk? Egy csomag recés fűrészpengére, egy helyettesítő kulcsra és grafitporra.

A fogók általában nem elég kicsik ahhoz, hogy elkapjuk velük a zárba tört kulcs grabancát, de fogpiszkálóval is hiába próbálkozunk. Csak még problémásabbá tesszük a dolgot, sőt, akár teljesen tönkre is tehetjük a zárat.

A válasz a hogyanra a kis, recés fűrészpenge. Igen finom és bonyolult vágásokhoz tervezték őket, vékony anyagok esetére. Nagyon vékony a pengéjük és a fogaik is.

Fogjuk meg a penge végét, a fogak ne felénk, hanem lefelé mutassanak. Nyomjuk be a zárba a pengét, a kulcs felett. Az apró fogak kis halhorogként fognak funkcionálni, megfogva a kulcsot, így ki tudjuk azt húzni.

Már csak annyi teendőnk van, hogy egy másik kulcsot csináltassunk a törött helyett.

Érdemes még kiemelni, hogy amennyiben a zár elég régi, szórjunk bele grafitport, hogy a mechanizmust könnyebben kezelhetővé tegyük a jövőben és ne történjen újabb baleset.

Forrás: Adrina-napidoktor.hu

Forrás: