Bazsalikomot az egészségért

A bazsalikom nemcsak finom, hanem egészséges is, nemrég kiderült ugyanis, hogy az ízületi gyulladásos betegek 73%-nál csökkenti a duzzanatot és a gyulladást.

A bazsalikom gyógyhatása

Az egykori, falusi parasztkertekből soha sem hiányozhatott egy csinos bokrocskát nevelő, illatos lombozatú, egynyári növény, a bazsalikom.

A bazsalikom jellegzetes, illóolaj-tartalmú fűszernövény, amelynek a virágzó hajtásában 0,5-1,5 % igen kellemes és tartós, a szegfűszegre emlékeztető, fanyar illatú és pikáns ízű anyag van. A 30-50 cm magasra megnövő, élénkzöld színű bokor meleg és napfénykedvelő. Szereti a jó vízgazdálkodású, termékeny talajokat. Virágágy szegélyezésére, sőt balkonládába kiültetve is kellemes színfoltja a díszkertnek.

Magvetéssel palántát ajánlatos nevelni belőle és ezeket a májusi fagyok elmúltával lehet kiültetni a szabadba. A palánták nagyon hideg-érzékenyek, már fagypontnál károsodnak. A meleg idő beálltával azonban meggyorsul a növekedésük. Különösebb ápolásra nincs is szükségük, csupán a gyomoktól kell megvédeni őket. Betegség és kártevők ellen vegyi védelemre nincs szükség, igazi bio-növények.

A legtöbb illóolajat a virágzó hajtások tartalmazzák. Ezeket folyamatosan lehet vágni, és a többi nyári virággal együtt alkalmas a vázák díszítésére. A bazsalikom télre is tárolható: a kis csokrokba kötött hajtásokat árnyékos, szellős helyen felaggatva megszárítjuk, majd a leveleket lemorzsoljuk, és fém vagy üveg edényben tartjuk el felhasználásukig.

A bazsalikom teája bélrenyheség, puffadás ellen, étvágygerjesztőként, köhögés csillapítására alkalmas. Különösen az olasz ételek ízesítésére (leves, pizza, saláta, tojásos ételek, babételek) fűszerezésére, ecetkészítésre alkalmas és uborka savanyításánál ad kellemes ízeket és illatokat.

A bazsalikomot könnyen bevonhatjuk az étrendünkbe.

Egy bazsalikomos paradicsomleves vagy egy tésztaszósz percek alatt elkészíthető:

A recept egy személyre elegendő, ha több személyre főzöl, duplázd vagy négyszerezd a hozzávalókat, és szükség esetén főzd egy kicsit tovább.

Egy rozsdamentes acélból vagy üvegből készült edénybe tegyél 1 teáskanál kókusz vagy olívaolajt (ha lehet, inkább kókuszolajt használj). Majd vágj fel, és adj hozzá 2 darab nagyobb paradicsomot, egy közepes méretű vöröshagymát és egy pár cikk fokhagymát. Óvatosan süsd kb. 1 percig, majd adj hozzá egy negyed csésze vizet, aztán lassan főzd közepes lángon 9 percig.

Időközben villa segítségével törd össze a paradicsomot. Amikor elkészült, tegyél hozzá egy maroknyi közepes méretű friss bazsalikomlevelet, petrezselymet is tehetsz hozzá, ha szereted, majd kavard össze. Ízesítésképp tengeri sót használj, tehetsz még hozzá kókusz vagy olívaolajat, 1 zöldcitrom levét csavard bele. Egyszerű és finom táplálék, amely gazdag vitaminokban, és bármikor elkészíthető!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.